Index Vakbarát Hírportál

Újra elővették a török futballisták a háborúra utaló tisztelgést

2019. október 15., kedd 11:24

A török futballválogatott hétfőn 1-1-et játszott Franciaországgal futball-Európa-bajnoki selejtezőn. A döntetlent katonai szalutálással ünnepelték meg a játékosok, ami miatt még büntetést is kaphatnak az UEFA-tól. Már hasonló ügyben vizsgálatot is indítottak a törökök ellen.

A török–kurd háború javában zajlik Észak-Szíriában, és ezt a török játékosok hazafias tettnek értékelik, már a pénteki, Albánia elleni győztes meccs után is tisztelgéssel ünnepeltek, míg Cenk Tosun, az egyik csatár az Instagramon is üzent a török katonáknak.

A török csapat sem teljesen egységes, a hétfői egyenlítő gól után a gólszerző Kaan Ayhan és Kenan Karaman nem tartottak társaikkal, ez látható feszültséget is okozott.

A törökök viszont úgy tűnik, nem ijedtek meg az UEFA lépésétől, és a 82. percben elért, egyenlítést jelentő találatot követően ismét szalutáltak, legalábbis a csapat nagy része. A gólszerző Kaan Ayhan és düsseldorfi klubtársa, Kenan Karaman ugyanis nem volt hajlandó társaikkal tartani, ami láthatóan feszültséget okozott Merih Demiral és Ayhan között. A Fortuna Düsseldorf péntek este közleményben ítélte el a törökök megmozdulását, és elhatárolódott a politikai megnyilvánulástól.

A háborúról mindenki azt gondol, amit akar, de az UEFA szabályai tiltják, hogy a meccseket politikai véleménynyilvánításra használják. Ezért indult már vizsgálat az albán meccs után is.

Több francia politikus azt akarta, hogy a francia–török meccset meg se rendezzék a feszült politikai helyzet miatt. Voltak is kisebb összetűzések, kurdokat támogató zászlók is megjelentek szurkolóknál.

A török szövetségi kapitány Şenol Güneş szerint ők nem a háborút támogatják. „Ahogy egyik ország, úgy mi sem akarjuk, hogy kiküldjék a katonáinkat. Ez csak a katonák támogatásának a jele, csak egy gesztus. Ami a többit illeti, azok Donald Trumpra és Emmanuel Macronra tartoznak, én csak a szövetségi kapitány vagyok."

A tisztelgés a stuttgarti torna-világbajnokságon is megjelent, az aranyérmes Ibrahim Colak is ezt a gesztust választotta, míg a német St. Pauliban futballozó Cenk Şahin az Instagramon üzent így. A csapat ki is rúgta ezért.

(via Yahoo)

stat:

Rovatok