Index Vakbarát Hírportál

A kapitány is belebukott a bolgár rasszista balhéba

2019. október 18., péntek 16:45

Helyi értesülések szerint lemondott Kraszimir Balakov bolgár szövetségi kapitány, írja az Independent.

Balakov igazgatta a csapatot hétfő este a bolgár-angol meccsen, amit többször meg kellett szakítani a bolgár rajongók viselkedése miatt, először a 28. percben, mert a hazai szurkolók huhogtak, amikor Anglia fekete játékosainál volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést is használt, és az UEFA mottóját a Respectet (tisztelet), No respect feliratra cserélték.

A műsorközlő többször felszólította a nézőket, hogy hagyják abba a rasszista megnyilvánulásokat, de nem sok sikert ért el. A 43. percben újra félbe kellett szakítani a meccset. Az angolok már azt fontolgatták, hogy levonulnak a pályáról. Ugyanakkor Ivelin Popov csapatkapitány a szünetben be se ment az öltözőbe, mert heves vitát folytatott a drukkerekkel, hogy fejezzék be a botrányos viselkedést.

Balakov - több játékosához hasonlóan - a mérkőzés után közvetlenül még úgy nyilatkozott, hogy ők mindebből meccs közben nem hallottak semmit. Az edző kedd este e-mailben kért bocsánatot a sajtótól és az angoloktól a bolgár huligánok viselkedése miatt. Hangsúlyozta, határozottan elutasít bármilyen rasszista megnyilvánulást, a múltból származó előítéleteket pedig meg kell szüntetni.

Az eset miatt a kormány nyomására kedden lemondott Boriszlav Mihajlov, a bolgár futballszövetség (BFS) elnöke. Az európai szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást indított a bolgárokkal szemben.

Rovatok