Index Vakbarát Hírportál

Bolgár nácis futballbalhé: az UEFA a minimális büntetést adta

2019. október 29., kedd 19:33

Bulgária zártkapus büntetést kapott az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA), miután szurkolói rasszista és antiszemita módon viselkedtek az angolok elleni, október 14-ei Európa-bajnoki selejtezőn. 

A szófiai meccset először a vendégek 2-0-s vezetésekor, a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok fekete játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal.

A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbe kellett szakítani a játékot egy időre. A második kényszerszünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ez után be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek. 

A nagy közfelháborodást keltő balhé után lemondott a bolgár futballszövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov, majd a válogatott szövetségi kapitánya, Kraszimir Balakov is. 

Az UEFA az ítélet keddi bejelentésekor közölte: a fegyelmi bizottság Bulgáriát két év próbaidőre bocsátotta, ha ebben az időszakban újabb hasonló incidens történik, újabb zártkapus mérkőzés lesz a büntetést.  A bolgár szervezet mellékbüntetésként 85 ezer eurós (28 millió forintos) bírságot is kapott. 

Az 1 zártkapu a legenyhébb stadionbezárásos büntetés.

A bolgár válogatott legközelebb november 17-én lép pályára otthon, a cseheket fogadja Eb-selejtezőn. (MTI/Index)

Rovatok