Index Vakbarát Hírportál

Dzsudzsákot pótolni vették, megdöntötte Maradona gólcsúcsát

2019. október 30., szerda 20:04

Amikor anno a PSV eladta a magyar Dzsudzsák Balázst Oroszországba, egy hasonló korú belgával, Dries Mertensszel próbálta pótolni a kieső gólokat. Ma ez a belga csatár a Napoli örökös góllövőlistájának első helyét támadja, míg Dzsudzsák a Közel-Keleten focizgat.

Nem kezelte a sajtó túl nagy szenzációként a múlt héten, amikor Dries Mertens megdöntötte Diego Maradona napolis gólrekordját.

A belga 115. és 116 gólját szerezte a Napoliban a Salzburgban 3-2-re megnyert Bajnokok Ligája-meccsen, így már eggyel több gólnál jár a klubban, mint az egykori argentin szupersztár.

Mertensnek óriási állomás ez, de nincs már messze a következő sem. A Napoli jelenlegi gólkirálya Marek Hamsik 121 góllal, ő szűk két éve, 2017 decemberében előzte meg Maradonát, aki 26 éven át volt csúcstartó. A szlovák középpályás azóta Kínába igazolt, a 121-ről nem fog továbblépni, így Mertens előtt szabad az út.

A 32 éves futballista nekünk, magyaroknak is érdekes, ha abból indulunk ki, hogy anno

a PSV Eindhoven Dzsudzsák Balázs heyettesítésére igazolta őt.

A két játékos egyidős, Dzsudzsák most karácsony előtt, Mertens jövő május elején lesz 33 éves – lassan mindkettő készíthet tehát egyfajta számvetést a karrierjéről.

Párhuzamos életrajzok

Sokáig párhuzamosan fejlődtek, de Dzsudzsák azért gyorsabban. Ő 2008 januárjában került a PSV-be Debrecenből, ekkor Mertens még javában a belga másodosztályban szerepelt. A 2008–09-es idény volt Dzsudzsák első teljes szezonja Hollandiában, amit még szintén a belga kettőben zárt Mertens, ekkor szerződtette a szintén holland első osztályú Utrecht.

2009–10-ben Dzsudzsák már sztár volt Hollandiában, 32 bajnokin 14-szer talált be és adott 16 gólpasszt, annál több senkinek nem jött össze akkor. Mertens a 38 bajnokiján 7 gólt lőtt az Utrechtben, kezdte felvenni a fonalat karrierje első élvonalbeli szezonjában.

2010-11-ben Dzsudzsák a holland liga legjobb játékosa volt:

33 bajnoki, 16 gól, 13 gólpassz. Mertens pedig szintén belelendült, 31 meccsen 10 gól a ligában és még négy más sorozatokban, a PSV-nél szerényebb csapatban ez remek. Dzsudzsákék harmadikok lettek a bajnokságban, az Utrecht kilencedik.

Az volt a kérdés, hová lép tovább Dzsudzsák. Sok név felmerült, Valencia, Liverpool, Atlético Madrid, csak hogy a legjobbakat említsük. Aztán a vége az lett, hogy Dzsudzsák a teljesen ismeretlen, ám rettentően (új)gazdag orosz Anzsi Mahacskalába szerződött 14 millió euróért.

Mertens is lépett, mégpedig Dzsudzsák góljait pótolni. 8,5 millió eurót fizetett érte a PSV. (A Dzsudzsákért kapott pénz többi részét sem élték fel, a maradékból hozták el a később szintén szép karriert befutó Kevin Strootmant, őt is az Utrechtből.)

Dzsudzsák alig fél évet volt az Anzsiban, mindössze nyolc meccs után továbbadták, már igen szép összegért, 19 millió euróért a Dinamo Moszkvának. Ha azt nézzük, hogy fél szezonon belül 33 millió eurót fizettek ki érte, mutatja, mennyire értékelték akkoriban a magyar szélsőt.

Még mielőtt legyintenénk, hogy Dzsudzsák biztosan súlyosan túl volt árazva, nézzük meg, mennyire taksálta őt akkoriban az irányadónak mondható Transfermarkt.de. Egész pontosan 14 millió euróra, amikor épp ennyiért ment az Anzsihoz, és szintén 14 millióra, amikor pár hónap múlva váltott. Vagyis a 33 millió egyáltalán nem egy valóságtól elrugaszkodott összeg.

A topon lévő Dzsudzsák és a csúcshoz közelítő Mertens karrierje mégis kezdett kettéválni.

A belga ekkor ért válaszút elé. Topbajnokságba, de azok közül az eléggé mély gödörben lévő Serie A-ba igazolt, a Napoli 9,5 millió eurót adott érte. Olcsón jutottak hozzá, ugyanis a Transfermarkt 13 millió euróra becsülte, kvázi annyira, mint másfél évvel korábban Dzsudzsákot.

Különböző karrier

A két pályakép innen totálisan különböző. Az utóbbi 6 évben Mertens, ha nem is sztár, de nemzetközileg ismert és elismert futballklasszis lett, míg Dzsudzsákot nagyjából csak mi, magyarok ismerjük, értékeljük.

A legszignifikánsabb adat:

Gyorsan tegyük hozzá, ez csalóka, ugyanis a magyar az évek során abszolút szélsővé vált, és ezen a poszton a 33 gól még nem is mondható kevésnek. Más kérdés, hogy nem jött ki belőle egyetlen olyan szezon sem, mint amikor a PSV-nél brillírozott. Mertens sem középcsatár, de csatár, és a 116 gólja klasszisteljesítmény.

Nem mellékes az sem, hogy legjobb éveit Mertens ugyanabban a csapatban töltötte, míg Dzsudzsák két közepes oroszországi szezon után 2015 nyarán váltott, és megkezdődött máig tartó vergődése. Bursaspor, Al-Wada, Al-Ittihad – ezek a klubjai azóta.

Mertensnek meg közben Maradona gratulált a múlt héten,

és győzködte, hosszabbítsa meg jövő nyáron lejáró szerződését a Napolinál. Mindezt úgy, hogy a magyar semmivel sem kevésbé tehetséges és sikeres futballistaként indult, mint a belga. Dzsudzsák akkoriban a posztjától elvárhatónál sokkal jobban teljesített, míg Mertens nagyjából az elvárt teljesítmény tetejét hozta. Aztán egy karrierdöntés láthatóan meghatározta további sorsukat.

Nem csalódás nekem Mertens csúcsa, sőt, megtapsoltam őt. Amikor gólt lőtt, a Napolira gondoltam, és nem magamra. Minden meccsüket megnézem. Tenni szeretnék valamit, hogy Mertens ne hagyja el a klubot. Kedves elnök úr, ne engedje el! Elmúlt már 30, de egy fiatal srác lelkesedésével fut, játszik és lövi a gólokat

– ezt nyilatkozta Maradona az egyik legnagyobb olasz sportújságnak a rekorddöntés másnapján. Nagyobb elismerést nem kaphat futballista, és Mertens nagyon meg is érdemli.

Kiváló csatár vált belőle, aki 100 százalékig kihasználta a képességeit. Legjobb szezonjában, a 2016–17-esben 28 gólt rúgott a Serie A-ban, összesen 34-et az idényben, 49 meccsen. Egy találattal maradt le róla, hogy a bajnokság gólkirálya legyen.

Mertens egészen sokoldalú, a 116 Napoli-gól közé belefért mindenfajta találat. A ziccerek mellett távolról is képes betalálni, és vannak egészen pengés góljai. Például az egyik legszebb támadást, amelyet a csapat az utóbbi években végigvitt, ő fejezte be, az akcióhoz méltóan.

   

Rovatok