Index Vakbarát Hírportál

35 ezer Drezda-drukker szállta meg Berlint

2019. október 31., csütörtök 13:30

Több tízezer drezdai szurkoló szállta meg szerdán Berlint, amikor a Német Kupa második fordulójában a Hertha Berlin a Dynamo Dresdent fogadta. A fordulatokkal teli, drámai meccs tizenegyesekkel dőlt el, a szétlövést a Hertha 4-3-ra nyerte meg, és továbbjutott a harmadik körbe.

A hatalmas berlini Olimpiai Stadion a Hertha hazai mérkőzésein általában kong az ürességtől, mert átlagosan „csak” negyvenezer szurkoló megy ki a meccseikre, ezzel a legkevésbé kihasznált stadion Németországban. Ez csak akkor szokott változni, ha a Bayern és a Dortmund, vagy egy olyan csapat a Hertha ellenfele, aminek egészen fanatikus szurkolótábora van.

Ez utóbbi a drezdaiakra különösen igaz, akiknek a hétköznap esti időpont sem okozott gondot, hogy 35 ezren átruccanjanak a  a kétszáz kilométerre lévő fővárosba, és a helyszínen buzdítsák a Dynamót. Ez azért is nagy szó, mert a Dynamo stadionja 32 ezres, az átlagnézőszámuk pedig 28 ezer körül van az idei szezonban. Otthon be se fértek volna annyian, mint ahányan Berlinben voltak.

Az Olimpiai Stadion nyugati kanyarját teljesen megtöltötték az ultráik, akik fantasztikus hangulatot teremtettek az egész meccs alatt, a Maratoni Kapuba pedig a klub óriási címerét feszítették ki egy drapérián. A görögtüzek és fáklyák meggyújtása miatt valószínűleg most sem marad el a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) büntetése, akik különösen szigorúan szokták szankcionálni a pirotechnikai eszközöket.

A drezdai szurkolók extrém fanatizmusa nem új keletű, két éve katonai ruhába öltözve masíroztak és tiltakoztak a DFB ellen, az RB Leipzig elleni meccsükön egy levágott bikafejet dobtak a pályára, a 2013/14-es Német Kupa-szezonból pedig egyenesen kizárták a csapatot, mert a drezdai huligánok összeverekedtek a Dortmund huligánjaival.

Most a kupameccsen egy félidő után a másodosztály utolsó előtti, 17. helyén álló Dynamo vezetett 1-0-ra Moussa Kone góljával.

A második félidőben a Hertha Dodi Lukebakio és Ondrej Duda góljaival fordított. A 90. percben viszont büntetőt kapott a Dynamo, amit a volt Hertha-nevelés, Patrick Ebert lőtt be, ezzel hosszabbításra mentette a meccset.

A hosszabbításban aztán Luka Stor góljával megint a drezdaiak kerültek előnybe, de a 123. percben a berlini védő, Jordan Torunarigha gólja visszahozta a kiesés széléről a Herthát.

A büntetőpárbajban a Herthából csak Karim Rekik, míg a Dynamóból Jannik Müller és Kevin Ehlers is hibázott, így a berliniek jutottak tovább.

Rovatok