Index Vakbarát Hírportál

Futballtörténelem: két piros egy támadáson belül

2019. november 6., szerda 15:48

Szinte elképzelhetetlen szituációt hozott össze a játékvezető és a videóbíró együttes erővel a Chelsea-Ajax BL-meccsen. De még ennél cifrább és érthetetlenebb eset is kialakulhat a mostani futballszabályok szerint.

Szenzációs meccset, 4-4-es döntetlent játszott a Bajnokok Ligájában kedden a Chelsea az Ajax Amszterdammal Londonban, mégsem az lesz a legemlékezetesebb, hogy az angolok 1-4-es hátrányból álltak fel.

4-2-re vezettek ugyanis a hollandok, amikor 

egyetlen Chelsea-támadás végződött két ajaxos kiállítással és büntetővel, a Chelsea javára.

A meccset addig uralta a vendégcsapat, vezetett 1-0-ra, ekkor még büntetőből egyenlített a Chelsea, majd az Ajax 4-1-re húzott el, az 55. percre úgy tűnt, lerendezték a meccset.

Azpilicueta a 63. percben 4-2-re szépített, de nem látszott a közelgő feltámadás. Öt perccel később felgyorsultak az események. A chelsea-s Pulisic vezette a labdát, amikor Daley Blind ellökte a középpályán, de Gianluca Rocchi bíró előnyszabályt adott, mert a labda a szintén chelsea-s Abrahamhez került, aki megtolta, majd Blind becsúszva felrúgta őt is. 

Rocchi ekkor újra előnyszabályt adott, mert a labda társuknál, Hudson-Odoinál kötött ki. Az angol pár lépés után kapura lőtt, a labda elakadt Joel Veltmanban. A védő kirúgta a labdát, a bíró megállította a játékot.

Blind felé szaladt, és kiosztott neki utólag egy sárgát Abraham felrúgásáért, és mivel ez már

a második volt a középhátvédnek a meccsen, piros lappal kiállította.

Rocchi ekkor valószínűleg arra készült, hogy szabadrúgást ítél a Chelsea-nek onnan, ahol Abraham a földre került - ez bevett, a játék onnan folytatódhat, ahol a sárgás szabálytalanság történt. 

Csakhogy közbelépett a videóbíró, ami kisvártatva Rocchi fülére szólhatott: észrevették, hogy Hudson-Odoi lövése a tizenhatoson belül Veltman kezében akadt el.

Kezezés a tizenhatoson belül a védekező játékosnál lehet büntető, a videósok szándékosnak minősítették, ezt közölhették Rocchival: a játékvezető Veltmannak is sárgát mutatott fel, majd, mivel ez már

neki is a második volt, pirossal őt is kiállította, és büntetőt ítélt.

Daley Blind and Joel Veltman piros lap Chelsea vs Ajax

Egyetlen támadáson belül szabálytalanságokért kiállított két Ajax-futballistát, és megítélt a Chelsea-nek egy tizenegyest - ilyet még nem látott a futballvilág. (Legalábbis ezen a szinten nem.) Olyat már igen, hogy egy akción belül reklamálásért leküldött a játékvezető akár több embert is, ám itt egyik játékos sem szövegelésért kapott sárgát, illetve pirosat.

Bármilyen furcsa az egész, és tűnik talán túl szigorúnak, Rocchi

a szabályok szerint járt el, mindent jól csinált,

illetve teljesítette, amit videós kollégái a fülére mondtak. A kezezésbe sem igen lehet belekötni, hiába mutatott a föld felé Veltman karja, a labda annyira távolról jött, hogy simán elhúzhatta volna az útból, ha akarja.

A Chelsea a büntetőt belőtte - 3-4 -, három perc múlva egyenlített is, 4-4, sőt, úgy tűnt, újabb három perccel később átveszi a vezetést, mert Azpilicueta a 77. percben ismét a kapuba talált.

Rocchi valószínűleg meg is adta volna az ötödik Chelsea-gólt, de újra jött a videóbíró, ami kiszúrta, hogy a tizenhatoson belül a labda pillanatokkal a gól előtt eltalálta Abraham kezét, onnan pattant vissza a gólszerzőhöz. 

Valóban, a visszajátszások megmutatták, hogy Abraham lelógó karjáról, tök véletlenül pattant vissza a labda. Teljesen vétlen kéznek tűnt, csakhogy a pár hónappal ezelőtti szabálymódosítások óta

támadásban nincs vétlen kéz, csak kéz van.

Ha az akcióban a támadó csapat bármely játékosának kezét érinti a labda, még ha véletlenül is, le kell fújni, vagy ha aztán gólt esik, érvényteleníteni kell a találatot. Rocchi a pálya melletti monitoron visszanézte a történteket, és pontosan ezt tette.

És itt jön be a jelenlegi szabályok érthetetlen és megmagyarázhatatlan pontja: ha Abraham védő lett volna az akcióban, és tegyük fel, egy Ajax-lövés a kapuba tart, de véletlenül elakad az ő lógó karjában, azt nem kell feltétlenül szabálytalannak minősítenie a bírónak. 

Ha ugyanis a védekező ember nem szándékosan érinti a labdát, azaz a karja a teste mellett lóg, illetve ha a saját testéről, vagy egy ellenfélről pattan rá, méghozzá közvetlen közelről, azt a játékvezető értékelheti vétlen kezezésnek, és továbbengedheti a játékot, illetve utólag, a videó jelzésére sem kell szükségszerűen büntetnie.

Pontosan ennek kellett volna történnie, ha Abraham védekezik, hiszen egy bevetődő Ajax-játékoson irányt változtatva pattant a labda közvetlen közelről az ő lógó karjára. Nem is reagálhatott máshogy, vagyis ha az a labda gólba is tart, Abraham kezezése vétlen.

A jelenlegi futballszabályok szerint tehát ott tartunk, hogy kézzel gólt szerezni nem lehet, viszont gólba tartó labdát kivédeni lehet - nem szándékosan.

Ugyanaz a kezezés az egyik oldalon biztosan szabálytalan, míg a másik oldalon egyáltalán nem biztos, hogy szabálytalan.

Ez azért meglehetősen abszurd, illetve érthetetlen.

Ilyen eset még nem fordult elő, meglehetősen kicsi a valószínűsége, de hát az volt az Ajax egy akciós dupla pirosának is, aztán mégis megtörtént.

a

Rovatok