Index Vakbarát Hírportál

Csak plexifalak és korlátok zavarhatják a szurkolókat a Puskásban

2019. november 6., szerda 07:16

November 15-én a Magyarország–Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzéssel – ami egyben a 97-szeres válogatott Gera Zoltán hivatalos búcsúmeccse is lesz – megnyitják az új Puskás Ferenc Arénát.

Az érdeklődés talán még a vártnál is nagyobb az új stadion első meccse előtt, nagyon sok szurkoló akart a helyszínen részese lenni az átadónak, azonban a több mint 67 ezres stadion kapacitása is véges, így értelemszerűen nem mindenkinek jutott jegy. Korábbi cikkünkben beszámoltunk a szurkolók jegyvásárlási tapasztalatairól. A mérkőzéssel és a jegyértékesítéssel kapcsolatban feltett kérdéseinkre Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője válaszolt.

Sipos elmondta: az MLSZ elégedett, hogy ilyen gyorsan, alig néhány nap alatt elfogytak a jegyek. Az online vásárlásnál alkalmazott új, „előszobás” várakoztató rendszer jól vizsgázott, a leginkább terhelt időszakban sem omlott össze. Szombaton és vasárnap pedig várakozás nélkül lehetett jegyet venni.

Ezért az MLSZ a jövőben is alkalmazni fogja ezt a jegyértékesítési rendszert a válogatott meccsei előtt.

A 2016-ban létrehozott Szurkolói Klubról elmondta, hogy mostanra egyre több szurkoló ismeri fel a tagsággal járó előnyöket,

Éppen emiatt a nyitómeccs előtt több tízezer új tag is csatlakozott a klubhoz. A jegyek jelentős része vasárnapig elfogyott, hétfőre már csak néhány ezer maradt azoknak a szurkolóknak, akiknek nincs futball- vagy klubkártyájuk valamelyik egyesületnél, vagy esetleg nem tagjai a Szurkolói Klubnak.

Sipos szerint az MLSZ-nek azért érte meg évekkel korábban létrehozni a Szurkolói Klubot, mert azon keresztül egyszerűbben tudják elérni a szurkolókat a válogatott programokkal, valamint gyorsítja a tagok kiszolgálását, és javítja a kényelmüket is.

Ma már alig van olyan szövetség a világon, ahol ne lenne hasonló rendszer és kezdeményezés a szurkolók számára

– mondta Sipos, aki szerint az MLSZ sem akar ezen a téren elmaradni a nemzetközi trendektől.

„A nagy érdeklődés miatt kedvezményes áron olyan belépők is elérhetővé válnak a Puskás Aréna nyitómérkőzésére, ahonnan nem minden irányban lehet tökéletesen látni a pályán történő eseményeket” – írta az MLSZ a Twitter-csatornáján. A közösségi média különböző felületein sok szurkoló ebből arra gondolt, hogy ez jelentősen rontani fogja az ezeken a helyeken ülők meccsélményét.

Skardelli György, az új aréna tervezője a Magyar Nemzetnek nyilatkozott erről, és elmondta, hogy az új stadion minden egyes székéből az UEFA és a FIFA előírásainak megfelelő látvány nyílik majd a pályára, minden széksor legalább kilenc centiméterrel magasabban van, mint az előtte lévő. Szerinte az MLSZ közleménye a FIFA biztonságtechnikai követelményeire utalt.

Bizonyos arénakijáratok, lépcsők elé olyan korlátokat kellett építeni, amelyek megakadályozzák, hogy a szurkolók a mélybe zuhanjanak. Nem kizárt, hogy a korlát belelóg bizonyos szögekből kilátásba, de a világon nincs olyan stadion, ahol ne lenne kötelező betartani a biztonsági előírásokat. Ezt be kellene látni. Nem tudom, hogy erről van-e szó, de más probléma nem lehet, mert a minimum kilenccentis átlátás minden ülésből garantált

– mondta Skardelli.

Sipos Jenő is eloszlatta az ezzel kapcsolatos esetleges félreértéseket. „A stadion több szektorában, elszórtan lehetnek ilyen helyek, de ez nem azt jelenti, hogy egy betonfal vagy tartóoszlop kitakarná a pályát. A szektorokat, széksorokat biztonsági okokból elválasztó fémkorlátok és plexifalak lehetnek zavaróak, ha az ott ülő szurkolók bizonyos szögben néznek a pályára” – mondta az MLSZ szóvivője.

A Puskás Arénát a szövetség csak bérli a válogatott meccseinek idejére, annak fenntartója és üzemeltetője a KKBK, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. lesz. Az elmúlt években több nemzetközi színvonalú stadion is épült az országban, Székesfehérvártól Diósgyőrön át Debrecenig, amelyek alkalmasak lennének a válogatott meccseinek megrendezésére is. Legutóbb 2015 júniusában játszott vidéken a magyar felnőtt válogatott, akkor a debreceni Nagyerdei Stadionban Litvánia volt az ellenfél egy felkészülési meccsen.

Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet újra sor vidéki válogatott meccsre, Sipos elmondta, hogy

az új Puskás Aréna lesz az „A” válogatott fő otthona, de ettől függetlenül nincs kizárva, hogy a jövőben vidéki városokban is rendezzenek majd meccseket.

Hozzátette, hogy a vidéki stadionokban elsősorban a női, valamint az utánpótlás-válogatottak hazai mérkőzéseit rendezik majd.

Rovatok