Index Vakbarát Hírportál

Két évig tesztelték, most átadták a vadonatúj Eb-labdát

2019. november 7., csütörtök 17:05

Mennyire sorsszerű az, amikor elindultam a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság labdájának londoni bemutatójára, hogy a reptérre menet belefutok abba a dalba, hogy „kiskoromnak nagy szerelmét a labdát, ma is úgy szeretem.”

Ihász Gábor énekelte még a hetvenes években, akinek a testvére, Kálmán olimpiai bajnok lett 1964-ben. A dallam hozzám tapadt estig, de most egészen másként néztem a Tangóra, az 1988-as németországi Eb labdájára, amit kisgyerekként többnyire csak sóvárogva figyelhettem, nekem sohasem volt, és nagyon irigyeltük azt, aki meg tudta venni jó 30 éve.

A Tango mellett az Adidas a bemutató helyszínén megmutatta valamennyi korábbi labdát, 1968 óta a német cég látja el ezt a tornát is labdákkal. A labdaevolúció mellett most persze az "Uniforiáé" lett a főszerep, hiszen ez a labda lesz mostantól a koronagyémánt, a fejlesztés csúcsa.

Az Uniforia szó az egység és az eufória összevonásából jött létre, ezt a labdát két éven át tervezték és tesztelték, van egy kis Brazuca-utóérzet a színei miatt – a 2014-es vb labdája volt -, a tervezők ugyanakkor amondók, hogy a 12 város sokszínűsége az egyik alapgondolat volt a kivitelezéskor. Hiszen ez lesz az első olyan Európa-bajnokság, amelyiket nem egy ország rendez, hanem 12 város, és Budapest is az egyik helyszín.

Egyébként egy ilyen eseményen kezd igazán tudatosulni az emberben, mekkora dolog az, hogy rajta vagyunk ezen a térképen. Persze, hogy onnan néztem végig a beszélgetéseket, ahová Budapestet, illetve a város koordinátáit írták.

Az Eb nyitómeccse Rómában lesz június 12-én, a magyar főváros majd Münchennel együtt június 16-án kapcsolódik be. (20-án és 24-én lesznek még meccsek a Puskás Stadionban, illetve egy nyolcaddöntő.) Budapestre az F-csoport meccsei jönnek majd, és szinte biztosnak látszik az eddigi eredmények alapján, hogy Ukrajna majd nálunk játszik.

De vissza a labdához: a játékosok véleményére is kíváncsiak voltak az alkotási periódusban a tervezők, hiszen az elmúlt 20 évben valaki mindig panaszkodott, általában a kapusoknak nem tetszett, hogy szitál a levegőben, megnehezíti ugyanis a dolgukat. A bemutatóra a Chelsea két játékosa, a spanyol kapus, Kepa valamint a francia Kanté is eljött, ők köthettek legelőször bensőséges barátságot a labdával.

Megmutatták egyébként festés nélkül is a labdát, íme.

Aki akarta, filctollat ragadhatott, és a saját elképzelései alapján formálhatta, olyan színeket használt, amilyeneket csak akart. Nekem tetszett így fehéren is. 

Ezt a labdát már a jövő pénteken láthatjuk a Puskás Stadionban, amikor a nyitómeccsen a kétszeres világbajnok Uruguay lesz az ellenfél. Akkor új mezben is játszik a válogatott, amelyikben reményeink szerint az Eb-re kifut a nemzeti csapat.

A bemutatón a részvételt az Adidas finanszírozta, de a cikk tartalmába nem volt beleszólása a cégnek. 

Rovatok