Index Vakbarát Hírportál

Wales 2-0-ra verte Magyarországot, mehet az Eb-re

2019. november 19., kedd 22:34

Utolsó Európa-bajnoki selejtezőjén vereséget szenvedett a magyar labdarúgó-válogatott, ezzel negyedik helyen végzett a csoportjában. A hat legutóbbi meccséből egyet nyert a csapat.

Magyarország az utóbbi évek két legnagyobb bravúrjával, a vb-ezüstérmes Horvátország (2-1), valamint a sorsolás előtt a második kalapból érkező Wales legyőzésével (1-0) az utolsó, nyolcadik forduló előtt még továbbjutó helyen állt selejtezőcsoportjában.

Hogy a két bravúrnak legyen értéke, kellett egy harmadik siker, Wales újbóli legyőzése. A feladat nagyságát jelzi, hogy a magyar csapatnak 34 éve nem sikerült idegenben megverni nála magasabban jegyzett válogatottat. Most sem, de haladjunk sorjában.

A szövetségi kapitány, Marco Rossi magyar sállal a nyakában várta a meccset. Az volt az alapötlete, hogy Dzsudzsák Balázs majd helyenként középre húzódva zavart okoz, így viszont a bal oldali védekezést elsősorban Nagy Zsoltnak kellett volna megoldania, és a felcsúti bekknek ez nagy terhet jelentett.

Ahogy lehetett várni, a magyar válogatottba visszatért a szeptemberben és októberben sérüléssel bajlódó Nagy Ádám és Pátkai Máté is. Rendkívül fontos szerep hárult rájuk, mert tőlük vártuk az ellenfél támadásainak megszűrését, egyben a mieink építését.  

Az eseménytelen első tíz percben Nagy Zsolt határozottságát lehetett dicsérni, kemény belépőin kívül nem volt extra esemény. A 13. percben labdát veszítettünk, Wales végigvitte a kapu előteréig, a közönség már felállt a helyéről, amikor Bale a tizenhatoson belül a bal lábára tette a labdát, de a csavarása gyenge volt, Gulácsi könnyen ölelte a mellkasára a labdát.

Gareth Bale második megmozdulása viszont tökéletesre sikeredett, és a gól sem maradt el.

Ha az első tíz percben nem is volt veszély, és nem kaptunk letámadást, az ellenfél első valamire való támadása rögtön eredményes lett. A Real játékosa Robertstől kapott jó indítást, hibátlanul adta középre, Ramsey pedig Nagy Ádám és Baráth Botond között érkezett, és zavartalanul fejelhetett hat méterről Gulácsi kapujába.

Nagy Zsolt a gól előtt fent ragadt a középpályán, Langnak kellett középről kilépni a helyére. Miután Bale visszavette a labdát egy csellel, nem volt esélye, hogy szerelje vagy közbelépjen. A Real Madrid szélsőjének bőven volt ideje, hogy pontosan tegye be a labdát. A Juventusban futballozó gólszerző elégelte meg elsőként az ünneplést, és sürgette a társait, hogy menjenek vissza a saját térfelükre.

A 29. percben Szoboszlai kapott egy hosszú indítást Baráthtól, elindult vele egyedül a kapu felé, ketten összezártak előtte, és a tizenhatoson belül ütközve leszerelték, Hatigan játékvezető továbbot intett. A kontrából Bale futott el ismét a jobb szélen, most jobbal adott be, a középen érkező Moore fejese hat méterről azonban jócskán mellément.

A 33. percben órási magyar helyzet maradt ki.

Szalai nagyszerűen készítette le fejjel a labdát az érkező Szoboszlainak, aki ballal 10 méterről lőtt, Hennessey azonban védett. A kipattanó Sallai elé került, aki jobbal a rövid sarokba akart lőni, de a Crystal Palace cserekapusa ismét a helyén volt, és nagy bravúrral kiütötte a labdát, majd az újabb ismétlést már megelőzve rávetődött.

Akkor még nem tudtuk, bár sejtettük, hogy ennél nagyobb magyar helyzet nem lesz.

A második félidő után gyorsan eldőlt a meccs, egyúttal a továbbjutás is. Davies bal oldali szabadrúgása után Moore estében továbbhúzta a labdát, az Pátkai és Mepham között elsuhant, így viszont az ötös sarkán álló Ramsey senkitől sem zavartatva megszelídítette, és Gulácsi felett a léc alá vágta. Először duplázott a válogatottban.

Két perc sem telt el, amikor veszélyes helyről kapott szabadrúgást Wales, Bale állt a labda mögé, a közönség egy része már gólt kiáltott, de pár centivel a léc mellett ment el a labda.

A 28 éves Ramsey olyan kedvvel játszott, hogy egyszer dekázva, nagy lendülettel indult meg a kapu felé, de nem lőtte rá, hanem kifordította oldalra, de végül abból nem lett komoly támadás. Ramsey a harmadik gólját is megszerezhette volna, egy kavarodás után nagy erővel lőtt, de akkor Gulácsi lábbal védett.

A 60. percben Marco Rossi Nagy Ádám helyére Kovács Istvánt küldte be a támadásokat erősítendő. Kovács egy felesleges sárga lapon kívül  Ampadut rúgta fel  veszélyt nem teremtett. Az utolsó negyedórában sem volt sok esemény, a legvégén a lelkes hazai szurkolók ünnepelték a csapatukat.

A csapatból Lovrencsics Gergőt viselte meg leginkább a vereség, a gyepen ülve küszködött a könnyeivel, előbb a csapattársai, majd a Lipcse védője, Ampadu kezdte vigasztalni.

Ryan Giggs játékosként nem jutott ki Eb-re, edzőként igen, mindjárt az első feladatát jól oldotta meg.

Magyarországnak marad a Nemzetek Ligája. Pénteken fog majd kiderülni, melyik ágra kerülünk a négyből. Skócia, Izrael, Izland és Bulgária jöhet elsőre. Egy biztos, az első meccset idegenben kezdjük, egy győzelem után viszont akár a Puskás Arénában is pályára léphet a csapat.

A csoport harmadik helyén végző Szlovákia is a Nemzetek Ligájából próbálhatja meg kivívni az Eb-részvételt, őket a B divízióba sorolták be Boszniával, Írország és Észak-Írországgal együtt.

stat

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok