Index Vakbarát Hírportál

A futball-Eb-ről is kizárnák az oroszokat

2019. november 26., kedd 09:05

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legújabb javaslata, az orosz sportolók mindennemű kizárása felforgathatja a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságot is. A doppingellenőrzések súlyos hiányossága és a folyamatos manipuláció miatt új szintre emelkedhet a büntetések mértéke.

Már a legutóbbi téli olimpián sem viselhették az orosz színeket az orosz sportolók, most még fokozódhat a szigor. Minden nemzetközi sporteseményről kitilthatják az oroszokat, a helyi doppingellenőrzésekért felelős ügynökséget ugyanis átsorolják a nem megfelelő kategóriába.

Az Európa-bajnokságról is kizárhatják az oroszokat, akik a belgák mögött a második helyen jutottak ki. A helyzetet bonyolítja, hogy Szentpétervár rendező helyszín, de a WADA azokban a mintavételekben sem bízik. Oroszország két meccset legalább otthon játszhatna az UEFA iránymutatása alapján.

December kilencedikén ül össze a WADA legfőbb irányító testülete, végleges döntés akkorra várható. Az Eb-csoportok kisorsolását azonban már szombaton végrehajtja Bukarestben az UEFA.

Az orosz doppingfőnök, Jurij Ganusz elismerte a helyzet súlyosságát. Azt is, hogy könnyen előfordulhat: a tokiói olimpia mellett nem mehetnek a futball-Eb-re sem.

A Telegraph arról írt kedd délben, hogy az Eb-részvétel nincs veszélyben, de az olimpia és a paralimpia igen. Az Eb-n azért maradhatnak, mert az nem világesemény, csak európai.

Rovatok