Index Vakbarát Hírportál

Egy éve rákkal diagnosztizálták, most az EL-ben futballozik a ManUtd 19 évese

2019. november 27., szerda 19:30

Filmbeillő történet Max Tayloré: egy évvel azután, hogy a Manchester United 19 éves játékosát tavaly novemberben hererákkal diagnosztizálták, karrierje során először bekerült a felnőtt csapat keretébe. 

Ole Gunnar Solskjaer a csütörtöki, Astana elleni Európa Liga meccs 20 fős utazókeretébe válogatta be a védőt. 

Taylor 2014 óta játszik a Manchesterben, nem sokkal a diagnózis előtt került fel az U23-as csapathoz. Kezelése februárban kezdődött, a kilenchetes kemoterápia után egy műtéten is átesett. Hónapokig tartott a felépülése, mentálisan is megviselték a történtek. Október közepén játszhatott újra, egy Swansea elleni U23-as bajnoki meccsen cserélték be. 

 Még José Mourinho volt a MU edzője, amikor kiderült Taylor betegsége. A portugál edzőnek volt pár jó szava a fiatal játékoshoz, oda ment hozzá az edzőteremben és megkérdezte, mire számíthat a kezelés során, mesélte a BBC cikkében. Visszatérésének első napján Solskjaer magához hívatta, és együtt nézték meg a felnőtt csapat edzését.

„Hatalmas dolog volt számomra. Azt gondoltam, az emberek nem is fognak rám emlékezni. Van egy olyan oldala a Manchester Unitednek, amit a legtöbb ember nem lát. Olyan a klub, mint egy család. A személyzet – a szakácsok, a takarítók – mind megkérdezték, hogy vagyok."

A fiatal védő nemrég visszatért abba a manchesteri kórházba, ahol őt is kezelték. A Manchester United sztárjai rákbeteg gyerekeket látogattak meg, egyiküknek Taylor adta át Jesse Lingard dedikált mezét.

Nem Taylor az egyetlen fiatal, aki csütörtök este lehetőséget kaphat: a 20 fős utazókeret fele  először került be a felnőttek közé. Mason Greenwood , Angel Gomes és Tahith Chong neve ismerős lehet, mindhárman játszottak már Solskjaer alatt, de Largie Ramazanit vagy Arnau Puigmalt valószínűleg csak a fanatikusok ismerik. A MU már az előző körben bebiztosította a továbbjutását az EL-ben, így Solskjaer tét nélkül kísérletezhet a kazah csapat ellen. Az edzői stábból Michael Carrick és Kieran McKenna sem utazott el a csapattal Kazahsztánba.

Ezzel a kerettel készül az Astana ellen a Manchester United, zárójelben a játékosok életkora:

Solskjaertől nem idegen, hogy fiatal játékosokat dobjon be a mélyvízbe, nála kezdett el rendszeresen játszani Mason Greenwood és Brandon Williams. Egyikük sincs még 20 éves, Greenwooodnak már négy gólja van a szezonban, Williams a legutóbbi fordulóban, a Sheffield elleni 3-3-as őrült meccsen talált be először.

Rovatok