Index Vakbarát Hírportál

A világbajnok Budapesten futballozik az Eb-n

2019. november 30., szombat 18:47

A lehető legerősebb válogatottakat húzták a Müchen-Budapest helyszínű F-csoportba a 2020-as Európa-bajnokságon. A francia-portugál igazi csemege lesz a Puskás Arénában. Március végén csatlakozhatunk hozzájuk.

A 12 helyszínen rendezendő 2020-as Európa-bajnokság sorsolását Bukarestben tartották szombat este. Nemcsak ez a torna lesz rendhagyó, mert nem egy ország adhat otthont az összes meccsnek, hanem a sorsolás is az volt, mert még nem teljes a mezőny.

16 csapat ugyanis még versenyben van, köztük a magyar is.

Ha a mieink legyőzik Bulgáriát Szófiában március 26-án valamint az Izland-Románia párharc továbbjutóját a Puskás Arénában március 31-én, akkor még két meccset megkaphat a Puskás Arénában majd jövő júniusban. A franciákkal is találkozhatunk.

Sok minden kiderült már a sorsolás előtt, mert hat olyan nemzet jutott ki, amelyik meccset rendezhet. Azt pedig már a legelső tervezéskor tudtuk, hogy a nyitómeccs Rómában lesz - a törökökkel játszanak -, mert 1960-ban az olaszok rendezték az első Európa-bajnokságot.

Az elődöntőket, és a döntőt a Wembley-ben rendezik. Ha Anglia megnyeri a csoportját, Dublinba kell mennie, aztán Rómába, és ha úgy adódik, akkor hazai pályán játszhatja le a sorozat végét.

Az első kalapba kerülő Ukrajna a C-csoportban foglalt helyet, míg a B-csoportban is megvolt már a belga-orosz-dán trió már a húzás előtt. Francesco Totti, Karel Poborsky, Iker Casillas, Ricardo Carvalho, Ruud Gullit, Andrej Arsavin, Zagorakisz vagyis igazi legendák segítettek a csoportok kialakításában. Hogy brutálisan erős legyen az F-jelű négyes, a 2014-ben vb-aranyérmes Philipp Lahm gondoskodott.

A német-francia és a német-portugál Münchenben lesz, de a francia-portugál biztosan a Puskás Arénában. Brutálisan kemény ez a csoport, még nagyobb a tét a magyar csapatnak a Nemzetek Ligája playoffjában, hogy csatlakozzon ehhez a trióhoz. 

Amint látható, megismétlődik a vb-elődöntő az angol-horvát. A meccsek sorrendje is azonnal kialakult.

A francia-portugál június 24-én lesz, azzal zárul a teljes csoportkör, nem lehet elégszer hangsúlyozni, itt nálunk. A következő jegyárusítás december negyedikén kezdődik ismét.

Ha a magyarok megnyerik a playoffot, akkor a portugálokkal kezdünk június 16-án. A legutóbbi Eb-n emlékezetesre sikeredett ez a meccs, 3-3 lett, Gera Zoltán az egyik legszebb gólját lőtte egy szöglet után.

A szurkolói zóna a Hősök terén lesz, a tömegközlekedés ingyenes lesz Eb-jeggyel.

Egyelőre az egyetlen magyar Eb-résztvevő Szabics Imre, aki az osztrák válogatott másodedzője. Az osztrákok elcsíphetnek egy továbbjutó helyet, de nem lesz könnyű dolguk.

"Mondtam már korábban is, hogy sosem volt szerencsém a sorsolásokon és ez ma is bebizonyosodott. Egyértelműen ez a legnehezebb csoport, amelybe kvalifikáció esetén kerülhettünk: három nálunk sokkal erősebb ellenfélről beszélünk, hiszen a 2016-os Európa-bajnokság négy elődöntőséből három a mi csoportunkban van, a negyedikkel pedig a selejtezők során játszottunk" - értékelte a sorsolást Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki nem szeretne ennyire előreszaladni, mert egyelőre a rájátszás két mérkőzésére kell koncentrálni.

Az olasz edző szerint már a Bulgária elleni meccs sem lesz könnyű a pótselejtezőben, és ha azt megnyerik, akkor elképzelhető, hogy a roppant erős Izlanddal kell majd játszaniuk hazai pályán. A másik ellenfél a kijutásról döntő fináléban Románia lehet.

(Borítókép: Kai Pfaffenbach/Reuters)

Rovatok