Index Vakbarát Hírportál

A Barcelona szertárában ültem, felhívott Ferguson, és nemet mondtam

2019. november 30., szombat 08:20

A holland Ronald de Boer adott interjút a FourFourTwo-nak, amit a magyar kiadásban is olvasni lehet. Az ikrek közül ő az, aki kevesebbszer játszott a válogatottban, 67-szer kapott lehetőséget, míg testvére, Frank 113-szor húzta fel a holland szerelést. Frank csapatkapitány is lehetett, mindketten 13 gólig jutottak nemzeti színekben.

Az Ajaxban kezdtek, karrierjüket Johann Cruyff egyengette, de nem a szokott módon, hogy azonnal kiszúrta a tehetségüket. A klub ugyanis már le akarta igazolni őket, de nem fogadták el az ajánlatot, mert nem fizették nekik az útiköltségek. Édesapjuk kőműves volt, és nagy terhet jelentett neki a benzinköltség. Aztán játszottak egy olyan csapattal, amelyikben sok Ajax-nevelés volt, 3-0-ra nyertek, az ő két és a tetvére egy góljával. Utána hárultak el az átigazolás problémái, és a felnőtt csapatba is Cryuff állította be Ronaldot 1988-ban, 14-es számmal.

Élete nagy élménye volt a 95-ös BL-döntő, mert a Milan tele volt legendákkal, akikre ők maguk is legendákként tekintettel. Akkor már Louis van Gaal volt az edző, és Kluivert góljával 1-0-ra nyert az Ajax Bécsben, egy év múlva úgy érezte, már nem voltak annyira éhesek, azért nem jött össze a Juventus elleni győzelem.

Elmesélte, amikor van Gaal mellett dolgozott Mourinho a Barcelonánál, a kisebb kupameccseknél ő tartotta az eligazítást, részletesen és érthetően magyarázott el mindent. Nagyon sokat vitt magával a Portóhoz a holland szakembertől, mert a portugál csapatnál ötvözte az Ajaxot és a Barcelonát.

Arról is beszélt, miért nem lett a Manchester United játékosa.

„A Barcelona szertárában ültem, amikor Alex Fergusonnal beszéltem telefonon. Szívesen magához vett volna, és elmondta, milyen szerepet szán nekem. Beckham és Keane mindig játszani fog, Butt, Scholes, Giggs lesz az ellenfelem a csapatba kerülésért. Sok meccs lesz, sok időt fogok a pályán tölteni. A Rangerstől Dick Advocaat is megkeresett, és van Gaal azt mondta, menjek Skóciába. A nem éppen perfekt térdem miatt is Glasgow-t választottam.

Úgy sejtettem, nem mentem volna át a United orvosi vizsgálatán. Bár ha van Gaal az angolokat javasolja, akkor odamegyek.”

Ronald de Boer úgy gondolja, össze sem lehet hasonlítani a Clasicót az Old Firmmel, vagyis amikor a Celticet fogadja a Rangers. Mert Spanyolországban a két nagy csapat rangadója amolyan családi nap, míg a skót derbi extrém megméretés.

A válogatottról azt mondta, szégyen, hogy nem tudták megverni az emberhátrányban lévő olaszokat a 2000-es Európa-bajnokság elődöntőjében. Ez volt az a meccs, amelyiken a testvére két tizenegyest is elhibázott, ő eközben a kispadon ült. 1996-ra úgy emlékszik vissza, hogy nagy feszültség volt a csapatban, mert különbség volt a játékosok fizetése közt, és nem mindenki értett egyet a szponzorációs szerződéssel sem. A nyolc között búcsúztak, a későbbi döntős csehek ejtették ki őket.

Rovatok