Index Vakbarát Hírportál

BL: a Liverpool 1 perc alatt lőtt kettőt, kiverte Szoboszlaiékat

2019. december 10., kedd 20:57

Az utolsó játéknap előtt a Salzburg-Liverpoolon mindkét pályára lépő csapatnak, a Napoli-Genken az olaszoknak volt esélyük a továbbjutásra a Bajnokok Ligájában. Az angoloknak és a Napolinak a döntetlen is megfelelt, Szoboszlai Dominik klubjának viszont vernie kellett a Poolt, hogy esélye legyen a kieséses körbe lépni.

Így is kezdtek az osztrákok, a Liverpool az 5. percben tudott először átmenni a térfelükre, folyamatosan nyomás alatt tartották Alisson kapuját. A Salzburg-támadó Haaland elől kétszer tisztázott Van Dijk, majd Minimino hagyta ki az első igazán nagy helyzetet, a labda mintha a középpályás Henderson kezéről pattant volna le, aztán újra a kapus hárított. De a videóbíró nem szólt.

Ekkorra a Pool is magához tért, Szalah kétszer is helyzetbe került, de egyszer Stankovic kapus védett, utána a csatár a kaput sem találta el. Ahogy pár perc múlva egy 23-24 méteres szabadrúgásból sem, ez fölé ment.

Az első félidő végéig lüktetett a meccs, hol itt, hol ott volt egy-egy lehetőség, majd közvetlenül a lefújás előtt Naby Keita közeli lövését védte Stankovic. Talán ez volt a legnagyobb helyzet. Összességében csoda, hogy 0-0 maradt a szünetig.

Nem maradt 0-0 Nápolyban, a lengyel Milik a 38. percig összehozott egy mesterhármast, az olaszok nem bízták a véletlenre a továbbjutást, tudták, ha győznek, ezt senki nem veheti el tőlük.

Salzburgban a második félidőre sem jött változás, Szalah-helyzetre Haaland-helyzet felelt, az egyik labda fölé, a másik mellé ment.

Az 57. percig maradtak ki a helyzetek, akkor Mané megverte a védőjét a bal szélén, Stankovic kapus feleslegesen jött ki, az afrikai beadott fölötte, Keita pedig az üresen maradt kapuba bólintott. Egy védő volt előtte, azt pont nem találta el, 0-1. 

Magukhoz sem tudtak térni az osztrákok, az 58. percben már 0-2 volt az állás. Szalah ráindult egy fejjel röviden haza tett labdára, lefutotta a védőjét, és mivel Stankovic az előzőnél is feleslegesebben jött ki, eltolta mellette a labdát a marokkói, és nullszögből a kapuba rúgta. Jobbal, kevésbé ügyes lábával talált be Szalah, igazi bravúr volt tőle.

a

Ezzel a Liverpool a csoport élére állt, három salzburgi gól, azaz fordítás kellett volna Szoboszlaiék továbbjutásához. Nem volt már ennyi bennük, a folytatásban inkább csak a Pool alakította és hagyta ki a helyzeteket, az osztrák csapat nem csak lélekben, fizikailag is kimerült a végére.

Nápolyban a Genknek Dries Mertens büntetőből rúgta a negyedik gólt, de rúghattak bármennyit, a győztes Liverpoolt nem előzhették meg.

a

Az E csoport végül úgy ért véget, amint azt várni lehetett:

A Liverpool elsőként, a Napoli másodikként jutott a BL kieséses körébe, a Salzburg az Európa Ligában folytathatja tavasszal.

a

Rovatok