Index Vakbarát Hírportál

Kiesett az FTC az EL-ből, nem tudott győzni Bulgáriában

2019. december 12., csütörtök 23:08

A Ferencváros 1-1-et játszott a bolgár Ludogoreccel az Európa Liga csoportkörében, így nem sikerült a legjobb 32 csapat közé kerülnie.

Az Európa Liga H csoportjában öt forduló után a bolgár Ludogorec állt a második helyen 8 ponttal, mögötte 7 ponttal jött a Ferencváros, így a Fradinak mindenképpen győznie kellett idegenben a továbbjutáshoz. (A meccs közvetítését itt olvashatja el újra.)

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Fradi nagyon belekezdett, az első negyedórában 68 százalékos labdabirtoklás, 3-0-s szögletarány, valamint a kapura lövések 3-1-es mutatója jelezte a magyar fölényt. Főleg a bal oldalon Isael volt többször is veszélyes, de, már a 3. percben, Zubkovnak jobbról középre indulva sikerült a legnagyobb lövőhelyzetbe kerülnie, igaz, a lövés gyengére sikerült. 

Negyedóra elteltével aztán magához tért a bolgár csapat, Wanderson több nagy lövéssel is próbálkozott, majd Lukoki vezethette Dibuszra a labdát, de szerencsére lesről indult. A Fradi ezzel együtt továbbra is fölényben maradt, de igazán nagy helyzete nem volt, igaz, a 21. percben nem kapott meg egy tizenegyest, amikor egy baloldali lövés után az egyik bolgár védő kezére pattant a labda

A bolgároknak viszont elég volt egyetlen valódi helyzet: a 24. percben Botka a Fradi térfelén eladta a labdát, Marcelinho kiugratta Lukokit, aki ezúttal nem volt lesen, és a büntetőpont környékéről a bal alsó sarokba lőtt.

A bolgár gól után a Fradi maradt támadásban, de túl sok ötlet nélkül. Aztán 36. perctől felpörögtek az események: előbb Tokmacnak volt egy veszélyes fejese, amit a bolgár kapus hárított, egy perccel később Frimpong egy kapufás lövéssel került a legközelebb az egyenlítéshez, majd ezután a bolgároknál Wandersonnak volt veszélyes fejese, amit Dibusz védett.

Az első félidő összességében enyhe Fradi-fölényt és két elég pontatlanul játszó csapatot hozott. Különösen bosszantó volt, hogy miközben a bolgárok láthatóan zavarodottan reagáltak a pontrúgásoknál, az FTC a 9 szögletéből egyet sem tudott gólra váltani.

Szünetben a bolgár csapat láthatóan összekapta magát, illetve a Fradi játékosai sokkal pontatlanabbul és ötlettelenebbül játszottak a második félidő elején. Így aztán a korábbi magyar fölény semmibe veszett, sőt, a bolgárok vették át a játék irányítását, Badji és Wanderson kisebb helyzetekbe került, Cicinho viszont néhány méterre a kaputól lőhetett, szerencsére blokkolt az egyik ferencvárosi védő.

A Fradi a 60. percben már a tizedik szögletét lőhette, de abból is a bolgárok veszélyeztethettek volna, szerencsére a kontrázó Ludogorec-csatárt Heister utolérte, és javítani tudta saját hibáját. A második félidő fele lement úgy, hogy a gólszerzési kényszerben lévő magyar csapatnak nemhogy helyzete, hanem valódi támadása se volt. Aztán a 67. percben igen, de Isaelnek nagyjából öt méterről, hatalmas helyzetben nem sikerült eltalálni a labdát.

Az utolsó negyedórára a meccs addig se magas színvonala még mélyebbre zuhant, a bolgárok voltak továbbra is kezdeményezőbbek, a Fradinak Isael nagy lövései jelentettek némi reményt, de az egyiket Iliev, a bolgár kapus védte, a másik fölé ment. Aztán legalább az egyenlítés összejött a hosszabbítás utolsó pillanataiban, a 95. percben Szignyevics szerezte a ferencvárosi gólt.

Csütörtökön az Európa Liga összes csoportköre véget ért. A csoportunk másik, tét nélküli meccsén a már továbbjutott Espanyolt a már kiesett CSZKA Moszkva 1-0-ra verte, a spanyolok így is elsők, az oroszok utolsók maradtak.

H csoport:
Espanyol (spanyol)-CSZKA Moszkva (orosz) 0-1 (0-0)
Ludogorec (bolgár)-Ferencváros 1-1 (1-0)

A csoport végeredménye: 1. Espanyol 11 pont, 2. Ludogorec 8, 3. Ferencváros 7, 4. CSZKA Moszkva 5

A nap vesztese a Lazio volt: a rómaiak kikaptak az addig nyeretlen, utolsó Rennes-től, így esélyük se volt arra, hogy megelőzzék a CFR Clujt, amely a Celtic mögött másodikként jutott tovább a csoportból (ráadásul a kolozsváriak meg is verték a skótokat, így a Laziónak nem lett volna elég a győzelem).

A nap mázlistája az Arsenal: a londoniak a 79. percig 0-2-re álltak a Standard Liege otthonában, de akkor két percen belül két gólt lőttek, így 2-2 lett a vége. Ráadásul a Frankfurt otthon kikapott a Guimarestől 3-2-re, így az Arsenal annak ellenére, hogy az elmúlt három EL-meccsén csak két pontot szerzett, csoportelső lett.

A nap verését az AZ Alkmaar szenvedte el: az öt kör után még veretlen hollandok 4-0-ra kaptak ki Manchesterben a Unitedtól. Igaz, a meccs tét nélküli volt, mert már a forduló előtt eldőlt, hogy ez a két csapat jut tovább.

Eredmények:

A csoport:

APOEL (ciprusi)-Sevilla (spanyol) 1-0 (0-0)

Qarabag (azeri)-Dudelange (luxemburgi) 1-1 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. Sevilla 15 pont, 2. APOEL 10, 3. Qarabag 5, 4. Dudelange 4

B csoport:

FC Köbenhavn (dán)-Malmö (svéd) 0-1 (0-0)

Dinamo Kijev (ukrán)-Lugano (svájci) 1-1 (0-1)

A csoport végeredménye: 1. Malmö 11 pont, 2. Köbenhavn 9, 3. Dinamo Kijev 7, 4. Lugano 3

C csoport:

Basel (svájci)-Trabzonspor (török) 2-0 (1-0)

Getafe (spanyol)-Krasznodar (orosz) 3-0 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. Basel 13 pont, 2. Getafe 12, 3. Krasznodar 9, 4. Trabzonspor 1

D csoport:

LASK Linz (osztrák)-Sporting Lisboa (portugál) 3-0 (2-0)

PSV Eindhoven (holland)-Rosenborg (norvég) 1-1 (0-1)

A csoport végeredménye: 1. LASK Linz 13 pont, 2. Sporting 12, 3. PSV Eindhoven 8, 4. Rosenborg 1

E csoport:

CFR Cluj (román)-Celtic Glasgow (skót) 2-0 (0-0)

Rennes (francia)-SS Lazio (olasz) 2-0 (1-0)

A csoport végeredménye: 1. Celtic 13 pont, 2. CFR Cluj 12, 3. Lazio 6, 4. Rennes 4

F csoport:

Standard Liege (belga)-Arsenal (angol) 2-2 (0-0)

Eintracht Frankfurt (német)-Vitória SC (portugál) 2-3 (2-1)

A csoport végeredménye: 1. Arsenal 11 pont, 2. Frankfurt 9, 3. Standard Liege 8, 4. Vitória SC 5

G csoport:

Glasgow Rangers (skót)-Young Boys (svájci) 1-1 (1-0)

FC Porto (portugál)-Feyenoord (holland) 3-2 (3-2)

A csoport végeredménye: 1. FC Porto 10 pont, 2. Glasgow Rangers 9, 3. Young Boys 8, 4. Feyenoord 5

I csoport:

VfL Wolfsburg (német)-St. Etienne (francia) 1-0 (0-0)

Gent (belga)-Olekszandrija (ukrán) 2-1 (2-0)

A csoport végeredménye: 1. Gent 12 pont, 2. Wolfsburg 11, 3. St. Etienne 4, 4. Olekszandrija 3

J csoport:

Borussia Mönchengladbach (német)-Basaksehir (török) 1-2 (1-1)

AS Roma (olasz)-Wolfsberg (osztrák) 2-2 (2-1)

A csoport végeredménye: 1. Basaksehir 10 pont, 2. AS Roma 9, 3. Mönchengladbach 8, 4. Wolfsberg 5

K csoport:

Wolverhampton Wanderers (angol)-Besiktas (török) 4-0 (0-0)

Slovan Bratislava (szlovák)-Braga (portugál) 2-4 (1-1)

A csoport végeredménye: 1. Braga 14 pont, 2. Wolverhampton Wanderers 13, 3. Slovan Bratislava 4, 4. Besiktas 3

L csoport:

Manchester United (angol)-AZ Alkmaar (holland) 4-0 (0-0)

Partizan Beograd (szerb)-Asztana (kazah) 4-1 (3-0)

A csoport végeredménye: 1. Manchester United 13 pont, 2. AZ Alkmaar 9, 3. Partizan Beograd 8, 4. Asztana 3

A csoportok első két-két helyezettje jutott a kieséses szakaszba.

(Borítókép:  Stoyan Nenov / Reuters)

Rovatok