Index Vakbarát Hírportál

Özil kritizálta Kínát, az Arsenal rögtön elhatárolódott

2019. december 14., szombat 10:24

Az Arsenal angol futballklub közleményben határolódott el futballistája, Mesut Özil megnyilvánulásától, miután a játékos Kínát kritizálta. 

Özil a Kínában élő muszlim vallású ujgur kisebbség elnyomása miatt szólalt fel közösségi oldalán, és a világ muszlim közösségét is igyekezett sürgetni, hogy tegyenek többet az ujgurokért. Az amerikai és a nemzetközi sajtóban nemrég jelentek meg olyan, jogvédők és szakértők információira támaszkodó riportok, melyek szerint Hszincsiangban egymillió ujgurt tartanak fogva. Nemrég az Egyesült Államok képviselőháza is sürgette, hogy szankcionálják Kínát emiatt. 

Özil pénteki posztja után nem kellett sokat várni, hogy az Arsenal egy kínai közösségi oldalon, a Weibon közleményt jelentessen meg. Ebben azt írták, hogy Özil kizárólag a saját véleményét hangoztatta, és a klub mindig is igyekezett távol tartani magát a politikától. A történethez hozzátartozik, hogy az Arsenalnak komoly érdekeltségei vannak Kínában, többek között étteremláncot is üzemeltetnek az országban.

Ha ismerős a történet a sport világából, az nem véletlen, ugyanis nemrég az amerikai kosárlabda-bajnokság, az NBA és Kína között robbant ki kisebb háború, miután a Houston Rockets vezetője kiállt a hongkongi tüntetők mellett. A konfliktus egészen odáig fajult, hogy Kínában felfüggesztették az NBA-meccsek közvetítését, miközben a liga igyekezte menteni a helyzetet, mivel bevételeinek jelentős része Kínából származik.

Mesut Özilhez visszatérve, a korábbi német válogatott játékos nem először nyilvánul meg olyan kérdésekben, melyeknek politikai színezete van. 2018-ban azzal keltett feltűnést, hogy Erdogan török elnök kampánya alatt egy közös fotón pózolt a politikussal, később pedig az esküvői tanújának is felkérte Erdogant

(Guardian, Wall Street Journal)

Rovatok