Index Vakbarát Hírportál

Özilt meghívta Kína, nézze meg, hogy élnek az elnyomott ujgurok

2019. december 17., kedd 20:45

Egyenesen Kína és az Egyesült Államok közti diplomáciai hidegháború frontvonalába pottyant Mesut Özil.

A pályán egyre haloványabb német futballista ugyanis kedden egyszerre kapott üzenetet a kínai külügyminisztériumtól és Mike Pompeótól, az amerikai diplomácia irányítójától.

Ahogy arról beszámoltunk, az Arsenal középpályása közösségi oldalán a Kína nyugati Hszincsiang tartományában élő muszlim vallású ujgur kisebbség átnevelőtáborokkal, és online megfigyelőrendszerrel súlyosbított elnyomása miatt szólalt fel, és drámai szavakkal sürgette a világ – a Kínával való gazdasági kapcsolatok miatt feltűnően csendes – muszlim közösségét, hogy tegyenek többet az ujgurokért.

Kína reakciója ugyanolyan hisztérikus volt, mint amikor a Houston Rockets kosárlabdacsapat elnöke posztolt a hongkongi tüntetéseket támogató képet: az állami televízió azonnal levette a műsorról a játékosától egy „mi nem politizálunk“-közleményben kétségbeesetten elhatárolódó Arsenal következő meccsét, és egyes kínai rajongói (ha csak az online jelenlétet nézzük, akkor 4 millió van belőlük) „spontán“ mezégetésbe kezdtek.

A kínai külügyminisztérium azonban kedden megértő üzenetet intézett a muszlim vallását mindig is nyilvánosan vállaló Özilhez. Az ügyben megszólaló minisztériumi szóvivő szerint Özilt álhírekkel és hamis tanúvallomásokkal „teljesen megtévesztették“. Épp ezért Kína szívesen látja őt Hszincsiangban, hogy nézzen körül, és személyesen nézzen körül, mi az igazság.

És amíg a lelkiismeretét követi, és képes megkülönböztetni a jót és a rosszat és tartja magát az objektivitás és méltányosság elveihez, akkor egy teljesen más Hszincsiangot fog látni, mint amit az álhírekből megismert.

Azonban Özil, akit korábban rengeteg kritika ért amiatt, hogy kiváló kapcsolatot ápol a török illiberális rezsim kiépítőjével, Recep Tayyip Erdoğannal, most valóságos emberi jogi ikonná emelkedett; legalábbis Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt tweetelte ki, hogy

Hiába tünteti el a Kínai Kommunista Párt propagandamédiája Mesut Özilt és az Arsenal meccseit akár az egész szezonban, nem tudja eltüntetni a gusztustalan emberi jogsértéseket, melyeket az ujgurok és más világvallások követői ellen követnek el.

(Reuters)

Rovatok