Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi: Többet ér egy élő szamár, mint egy halott doktor

2019. december 27., péntek 16:01 | aznap frissítve

Exkluzív interjút adott a Sport 24 stábjának Marco Rossi, a magyar fociválogatott szövetségi kapitánya, aki úgy érzi, a magyar csapat fejlődött, amióta tavaly nyáron átvette, ám elismerte, hogy a válogatott nem megfelelő hozzáállásban játszott a horvátok elleni, idegenbeli mérkőzésen, illetve a walesi találkozó második félidejében.

Marco Rossi tavaly júniusban ült le a válogatott kispadjára, azóta pedig több nagy sikert is sikerült elérnie a csapattal, saját bevallása szerint azonban tavaly év vége felé, szeptembertől novemberig történt valami. Mint mondta, nem tudták a megfelelő hozzáállást mutatni a horvátok elleni mérkőzésen, és a walesi meccs második félidejében sem, hiába lépett előre taktikai és más szempontok tekintetében is láthatóan a csapat addig. Rossi szerint ezeken a meccseken elfogadhatatlan módon kaptak ki, úgyhogy mélyre kell ásni, és meg kell találni az okát ennek a visszaesésnek.

Jól tudom, hogy a futball legfontosabb része az eredmény, de mégis jobban szeretek a fejlődésre figyelni. Még egy olyan meccsen is, amit például Szlovákia ellen elveszítettünk, ahol mindenki győzelmet akart. Néhány nappal a vereség után több, ha nem is boldog, de pozitív visszajelzést kaptam, hogy a szurkolók büszkék voltak a nemzeti csapatra, arra a hozzáállásra, amit kivittünk a pályára.

– fogalmazott az olasz szakember, aki szerint márciusban jó játékot, modern futballt kell majd mutatni a pótselejtezőkön, méghozzá úgy, hogy ehhez  siker és hatékonyság is társuljon.

Meg kell nyugodni

Rossi elmondta, sokszor, sokaktól hallotta azt, hogy a játékosok nem koncentrálnak, de szerinte ez nincs így, az okot sokkal inkább a játékosokra nehezedő nyomásban kell keresni, mert nem mindegyikük képes elbírni ezt a terhet. Ezen szerinte relaxációs technikákkal lehetne segíteni, a lazaság ugyanis nem egyenlő a koncentráció elvesztésével, nyomás alatt egyszerűen nem lehet a feladatokra összpontosítani. Mint mondta, ebbe az irányba kell elindulni, hogy mentális, pszichológiai téren előre tudjon lépni a csapat, de az állóképesség is kiemelten fontos.

Rossi a magyar szurkolók szenvedélyességéről is beszélt, ami teljesen letaglózta őt, a walesi vereség után azonban mintha elillant volna. Szerinte persze érthető, hogy a fanatikus szurkolókat elszomorítja, ha a nemzeti csapat sikertelen. Rossi szerint ilyenkor jönnek is a kritikák, ami szintén teljesen normális, ezt el kell fogadniuk, főleg mert

a walesi meccset követően ő is ugyanazokat gondolta, mint a drukkerek, és Pontosan tudja, hogy nekik milyen volt megélni azt a kudarcot.

A kapitány azt is elmondta, hogy a sérüléshullámban néhány olyan játékost játszatott, akik nem voltak megfelelő állapotban. Ez szerinte hiba volt: mint mondta, a jobb állapotban lévő játékosokat kellett volna pályára küldenie, még akkor is, ha technikai és taktikai szempontól nem képviselték ugyanazt a szintet, mint a sérüléssel bajlódók. Más szavakkal fogalmazva hallgatnia kellett volna az orvos nagyapjának intelmeire, miszerint

többet ér egy élő szamár, mint egy halott doktor.

A sorsolás előnyös, de van még teendő

Rossi végül a Nemzetek Ligáját emlegette fel, ahol a válogatottnak Bulgáriában kell kivívnia az Eb-szereplést. A szakember úgy véli, az ellenfél játékosainak mentalitása miatt lehet majd nehéz dolga a válogatottnak, a sorsolással ugyanakkor nem lehet elégedetlen.

Mint mondta, a bolgár játékosok a tipikus balkáni mentalitást képviselik, meg fogják találni magukban azokat a tartalékokat, amelyekkel képesek lehetnek átlépni a saját határaikat. Ez főleg azért lehet problémás, mert pont ez az, ami a magyar csapatból hiányzik, és amiben előre kell lépni, ami egyáltalán nem egyszerű.

A kapitány emlékeztetett arra, hogy a Ludogorec az EL-ben megverte a Fradit Budapesten, majd kis híján Razgradban is, úgyhogy nem lesz könnyű dolga a válogatottnak Bulgáriában. Ennek ellenére szerinte ez a párosítás egyáltalán nem rossz, több esélyük lesz Szófiában nyerni Bulgária ellen, mint mondjuk Rejkjavíkban lenne Izland ellen márciusban. Ha így nézzük, a sorsolás egész előnyös volt, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bármelyik csapatot lebecsülhessünk, annál is inkább, mert Bulgária többé-kevésbé a mi szintünkön van, ráadásul ők játszanak majd hazai pályán – értékelt Rossi.

Rovatok