Index Vakbarát Hírportál

El tudja dönteni, melyik kézért járt 11-es a BL-ben?

2019. április 10., szerda 07:43

1-0-ra verte a Tottenham Hotspur a Manchester Cityt, 2-0-ra a Liverpool a Portót a Bajnokok Ligája keddi negyeddöntős odavágóin, mindkét helyen a hazai csapat győzött.

További hasonlóság, hogy mindkét meccsen volt egy-egy kezezés a tizenhatoson belül, meglehetősen hasonlóak. Nagy különbség viszont, hogy

míg a Spurs ellen büntetőt ítéltek, a Liverpool ellen nem.

Londonban 0-0-nál, a 12. percben fújt 11-est Björn Kuijpers bíró, miután megnézte videón, mi történt. Elég egyértelmű: jön a City-lövés, Danny Rose bevetődik, bal karja az égben, testtől eltartva, a labda útjában, az elakad benne, büntető.

Rose nem értette, Agüero lövését viszont megfogta Lloris kapus, maradt a 0-0.

Liverpoolban már 2-0-ra vezetett a hazai csapat, amikor a 30. perc környékén Alisson kapus saját védője, Alexander-Arnold karjára ütötte a labdát. A hátvéd karja ugyanolyan szögben állt, mint Rose-é, a spanyol Mateu Lahoz játékvezető nem nézte meg az esetet, de megnézette a videóbírójával, majd nem adott tizenegyest.

Kérdés, hogy miért, a két eset kvázi ugyanolyan. A spursösnél kapura ment volna a labda, a liverpoolinál a Porto-csatár felé hullott volna, ha nincs ott Alexander-Arnold felemelt, testtől eltartott karja. Különbség, hogy az egyik labda ellenféltől, a másik csapattárstól jött. Kuijpers szándékosnak ítélte, Lahoz vétlennek, és szögletet fújt.

Az előző BL-körben a Manchester United a Cityéhez nagyon hasonló büntetővel verte ki a PSG-t, akkor a kör végén az UEFA részletesen megindokolta a bíró döntését, hogy miért minősítették kezezésnek, és járt érte 11-es. (A Porto is érintett volt abban a fordulóban is, csak épp jól jött ki a videós ítéletből.) Csütörtökön várjuk az újabb magyarázatot.

Rovatok