Index Vakbarát Hírportál

Küzdősportokban is tiltott ollódobással okozott sérülést a barcás

2019. május 2., csütörtök 18:14

A 3-0-s hazai győzelmet hozó szerda esti Barcelona-Liverpool Bajnokok Ligája-elődöntő egyik fontos mozzanata volt, hogy az idegenben játszó angolok az első félidő derekán elveszítették Naby Keitát. A védekezésben és támadásban egyaránt hasznos, és mostanában igen nagy formában játszó guineai középpályást sérülés miatt kellett lecserélni.

Hogy mi lett volna a végeredmény, ha Keita végig a pályán marad, az a puszta fantáziálgatás kategóriájába tartozik, az viszont tény, hogy a tavalyi BL-döntőt követően ismét egy fontos játékosát veszítette el a Liverpool a szezon legfontosabb meccsén, egy bíró által könnyen vett szabálytalanság miatt.

Keita még lecserélése előtt bő tíz perccel szedte össze sérülését, amikor Ivan Rakitic hátulról becsúszva a földre vitte. Megpróbált ugyan tovább játszani, de csak a 24. percig bírta.

A jelenetet megmutattuk Tóth Gergelynek, az Index házi küzdősport-szakértőjének, aki annak idején Sergio Ramos Szalah elleni akciójának elemzésében is segítségünkre volt. Rögvest elszörnyülködve kérdezte, hogy ezért ugye rögvest piros járt. Kollégánkat valószínű elpuhította a 20 év full-kontakt kempózás, Kuipers játékvezető ugyanis tudvalevőleg még sárgát sem adott a vétkesnek.

Utólag persze nem sok értelme van azon elmélkedni, hogy milyen büntetés járt volna a horvát középpályásnak, sokkal érdekesebb, hogy miért volt annyira sérülésveszélyes az első látásra talán nem is olyan durvának tűnő megmozdulás.

És itt átadnánk a szót Gergőnek:

Rakitic mozdulata, mely során a Keitához közelebbik lábával lép be az ellenfél elé, és a hátsó lábával kaszál, egy létező judo-dobás suta imitációja, amit Kani Basami-nak, azaz ollódobásnak, vagy repülő ollónak hívnak. Ennek a lényege, hogy a csípőre-combra, illetve a térdhajlatba támaszkodó lábak ollóként zárnak össze, és ezáltal döntik a földre az ember. A kiváló oktató, Stephan Kesting prezentálásban így néz ki:

Azonban az oktatóvideó címe nem véletlenül a „Legveszélyesebb dobás“, mivel a dobás életszerű kivitelezése során a megdobott fél térdében nagy eséllyel szakadnak el a szalagok (ahogy ezt Jamasita Jasuhiro japán világbajnok precedensnek számító esete is mutatja), ráadásul az esés irányát is úgy módosítja a dobás, hogy a szokásosnál nagyobb veszélynek van kitéve a koponya érzékenyebb hátsó felülete. Ezért az ilyen ollózó leviteleket a cselgáncsban, a földharc-specialista brazil jiu-jitsuban és az egyetemi birkózásban is szigorúan tiltják.

Rovatok