Index Vakbarát Hírportál

Nagyon máshonnan lőtte Messi a Pool elleni szabadrúgást, mint ahonnan járt

2019. május 2., csütörtök 21:02

A Barcelona szerdán 3-0-ra verte a Liverpoolt a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A meccs hőse a kétgólos Lionel Messi volt, aki először egy kipattanónál volt a legjobb helyen, majd egy távoli szabadrúgást lőtt halálos precizitással a kapu jobb felső sarkába.

Utóbbi szépségdíjas gólhoz valószínűleg az is kellett, hogy a vendégcsapat kapusa egy emberrel kevesebbet rendelt a sorfalba a szokásosnál, de más is segítette Messi dolgát, méghozzá elég jelentősen.

Nevezetesen, hogy a szabadrúgást lényegesen közelebbről végezhette el, mint ahonnan kellett volna.

A meccs felvételét visszanézve jól látszik, hogy Fabinho úgy 3 méterrel távolabb követte el a szabálytalanságot, mint ahonnan aztán a szabadrúgást elvégezték.

A szabadrúgást elvileg onnan kell elvégezni, ahol a szabálytalanság történt (kezdődött), de ettől még persze senki sem vár el centire pontos helymeghatározást a játékvezetőktől.

Egy méter, de akár még egy kicsivel több tévedés ide vagy oda teljesen belefér az általános gyakorlatba. Ám szerda este a holland Bjorn Kuipers látványosan sokat csípett le – vagy hagyott lecsípni – a távolságból. A gyep csíkozását figyelve tökéletesen látszik, hogy Fabinho az alapvonaltól számított hatodik sáv közepe táján állt, amikor Messi beleütközött, míg a labdát az ötödik sávon jól láthatóan belülről lőhette kapura az argentin. Mivel egy sáv durván 5,5-5,8 méter széles – lévén kilenc sáv teszi ki az 52,5 méteres félpályát –, a különbség nagyságrendileg három méter körül lehetett.

A szabadrúgás helye és a szabálytalanság helye egymáshoz képest így nézett ki:

További érdekesség, hogy a felvételek alapján még az sem tiszta, ki határozta meg a szabadrúgás helyét. Akár az is lehet, hogy a hazai csapat játékosai, és nem Kuipers, aki a Fabinhónak, illetve a reklamáló Suareznek osztott lapokkal volt elfoglalva, és valamivel távolabbról figyelte a labdát igazgató barcásokat. Majd jött Messi, és még közelebb tette a labdát kapuhoz, immár Kuipers szeme láttára.

Ezt követően a holland bíró habcsíkot fújt labda elé, amit aztán Messi még egy pár centi lecsalásával eltörölgetett, majd beverte a csodagólt.

Messiről lévén szó, nem zárható ki, hogy három méterrel távolabbról is gólt lőtt volna, de az biztos, hogy valamivel több esélye marad a védésre Alissonnak.

Rovatok