Index Vakbarát Hírportál

A Liverpool 4-0-ra verte a Barcelonát, hihetetlen fordítással Bajnokok Ligája-döntős

2019. május 7., kedd 22:55 | négy éve frissítve

A Liverpool ritkán látható bravúrt vitt véghez, a Bajnokok Ligája elődöntőjében 0-3-s első meccs után 4-0-s győzelemmel, 4-3-as összesítéssel jutott be a döntőbe. A Liverpool legjobb csatárai nélkül állt fel, de Origi és a csereként beállt Wijnaldum is duplázni tudott.

A Liverpool az elődöntő első meccsén 3-0-s vereséget szenvedett Barcelonában. Ezzel az eredménnyel nem nagyon reménykedhetett továbbjutásban, de többen azért felhozták, hogy a 2005-ös Bajnokok Ligája-döntőben pont 0-3-ról sikerült a fordítás az AC Milan ellen. Ilyen bravúrra azért nem sokan fogadhattak, főleg azután, hogy az angol klub sérülés miatt elvesztette legjobb csatárait, Mohamed Szalah-t és Firminót.

A Liverpool nem tehetett mást, mint rohamozott az első pillanattól kezdve. Nem sok hiányzott hozzá, hogy a startnál meglepjék a Barcelonát. Sadio Mané adott be balról, majd Hendersonhoz került a labda, Shaqiri érkezett a másik oldalon, de kimaradt a helyzete. Ötven másodperc pörgött le a meccsből. (A meccs közvetítését itt olvashatja el újra.)

Az angol csapat nagy iramot diktált, folyamatosan nyomás alatt tartotta a Barcát, a labda is többet volt a Poolnál. A rohamokat nem is bírták a spanyolok. A hetedik percben egy rossz fejelési kísérlet után Sadio Mané csapott le a labdára. Henderson lőtt aztán kapura. A kísérletet még fogta  Ter-Stegen kapus, de a második hullámban érkező Origi közelről leadott lövését már nem tudta. 1-0-ra vezetett a Liverpool. A saját szempontjából álomstartot vett.

Ezután is maradtak a letámadásos taktika mellett, de nagyjából negyedóra múlva a Barcelona kijött a szorításból, már többet tudta járatni a labdát. Egymás után jöttek is helyzetei, de Jordi Alba ziccerben lövés helyett inkább a passzolást választotta – Van Dijk mentett – , Messi lövésein pedig rajta volt Alisson kapus. 

A Liverpoolnak a 23. percben újra nagy helyzete volt, Robertson küldte kapura a labdát távolról, de Ter-Stegen nagyot repülve hárított. A tempó nem nagyon csökkent, az angol csapat megpróbálta szétfutni a Barcát, ami, ha labdát szerzett, azért igyekezett lassítani a játékot. 

A félidő végén mindkét csapatnak volt még jó lehetősége, a 44. percben megint Robertson bombázott úgy 22 méterről. Vidal a labda elé vetődve mentett. Majd a másik oldalon Alisson mutatott be bravúros védést. Jordi Alba kapott mesteri passzt Messitől, de a lövésébe belevetődött a kapus.

A második félidő is nagy irammal és kapusbravúrokkal kezdődött. Az 51. percben egy szöglet után Van Dijk kotorta kapura fordulásból a labdát, amit Ter-Stegen a gólvonal előtt hihetetlen reflexszel állított meg. A következő másodpercekben már Luis Suárez támadta a liverpooli kaput, de Allison is remek formában védett. 

A következő percek a megsérült Robertson helyére beállt Wijnaldumról szóltak. Az 54. percben Alexander Arnold támadta le balhátvéd Jordi Albát. Erőszakossága kifizetődött, máris fordulhatott a Liverpool. A középre lőtt labdára, Wijnaldum érkezett, a 11-es pont közeléből laposan bombázott kapuba.

A háromgólos előnyből kettőt már elbukó Barcelona fel sem tudott ocsúdni, máris bekapott egy újabb gólt. A bal oldalon szerzett a labdát a Liverpool, de nem tűnt túl veszélyesnek kapura. Shaqiri ívelt be, és hiába volt három védő Wijnaldum közelében, elég szabadon fejelhetett kapura hét méterről. Ter-Stegent is felkészületlenül érte, még a kezét sem tudta felemelni, amikor a labda a hálóba ment. 

A harmadik góllal a Liverpool már kiharcolt a hosszabbítást, de Klopp csapata láthatóan nem akart arra tartalékolni. Továbbra is próbált könyörtelen iramot diktálni. A Barca ritkán tudta dominálni a játékot, Messi sem nagyon jutott labdához. A 68. percben aztán végzett el egy szabadrúgást, hasonló lövéssel próbálkozott, mint az első meccsen, de ezúttal elakadt a labda a sorfalban. 

A 75. perc után a Liverpool egy kicsit átadta a területet a Barcelonának, de ezzel sem tudtak élni Messiék. A 78. percben már 4-0-ra ment a Liverpool egy szöglet után. A szöglethez Alexander-Arnold állt oda, de mintha meggondolta volna magát, ott hagyta egy pillanatra a labdát. A végén aztán mégis ő rúgta el, ami eléggé felkészületlenül érte a Barca-védelmét. Az ötösnél várakozó Origit viszont nem, simán tette kapuba a belőtt labdát. 

A Liverpoolnak innen már csak az volt a feladata, hogy ne kapjon gólt. A Barca nagy nyomást fejtett ki az utolsó tíz percben, de igazán veszélyes helyzethez nem jutott. Az ötperces hosszabbítás elején Mané eldönthette volna a párharcot, de lesre futott, és trükkös lövése végül be sem ment Ter-Stegen kapujába. A Barca folyamatosan támadásban volt, de lövőhelyzetet nem tudott kialakítani, sőt még a legutolsó percben is kontrázott a Pool.

Rovatok