Index Vakbarát Hírportál

BL-gól nélkül lépett pályára, néggyel jött le

2019. október 2., szerda 09:35

Serge Gnabry berobbant a topfutballba kedden, amikor négy gólt rúgott a Tottenham Hotspurnek Bajnokok Ligája-meccsen, ráadásul idegenben. Csapata, a Bayern München 7-2-re nyert, és az első külföldi klub lett, ami hét gólt szerzett Angliában.

Gnabry a 13. futballista a BL 27 éves történetében, aki négy gólig jutott egy meccsen, ráadásul az övé különleges bravúr: amikor kifutott a pályára Londonban, még BL-találat nélkül állt, első négy gólját rúgta a sorozatban. Ráadásul nem is üres kapus gurítások voltak:

Olyan szupersztárokhoz csatlakozott, mint Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic, Marco van Basten, Andrij Sevcsenkó, Ruud van Nistelrooy vagy csapattársa, Robert Lewandowski. A négygólosok közé tartozik még Simone Inzaghi, Dado Prso, Bafetimbi Gomis, Luiz Adriano is. Gnabry a második német, akinek összejött a négy, Mario Gomezt fogta be.

Gnabry karrierje kissé fura, mert azok után, hogy már 17 évesen, 2012 szeptemberében játszott tétmeccsen az Arsenalban, négy-öt évre kissé eltűnt a topfutballból. 

Arsene Wenger Arsenal-edző fedezte fel, de Angliában nem lett belőle semmi. Kölcsönadták a West Bromnak, ám négy szezon után, 2016 nyarán hazatért Németországba, a Werderhez. Itt újraindította karrierjét, 11 gólt lőtt a Bundesligában, és 2017 nyarán aprópénznek mondható 8 millió euróért megvette őt a Bayern. Azonnal le is passzolta kölcsönbe a Hoffenheimhez, ahol 10 gólig jutott a bajnokságban. 

Tavaly nyáron már nem engedte a Bayern sehova, és hozta is a már átlagosnak mondható 10 Bundesliga-gólját. Ezt az idényt nem kezdte erősen, hét tétmeccsen egy gólja volt keddig, aztán jött a londoni négyes.

A most 24 éves Gnabryt már régebben felfedezte Joachim Löw német szövetségi kapitány is. Három éve válogatta be először, idén pedig húzóembere a csapatnak, öt mérkőzésen öt gólnál jár. Összesen 10 válogatottbeli szereplésén 9 találata van.

Mint látjuk, akadt már kifutott négygólos játékos a BL-ben, akik aztán nem tudták folyamatosan azt a szintet hozni, de Gnabryból lehet valami. Pláne, hogy ő nem is csatár, hanem szélső - abban a pozícióban játszott kedden is -, így nem kell tőle 20-30 gólokat várni a továbbiakban sem. A szezononként 10 gól nagyon jónak mondható tőle, ha csak azt hozza, már egyéni csúcsot dönt az idény végén.

Rovatok