Index Vakbarát Hírportál

Messi csak a 8. legértékesebb, Ronaldo épp az 50-ben

2020. január 9., csütörtök 12:40

A svájci CIES sporttanulmányi központ tanulmánya szerint 265 millió euróra (84,8 milliárd forint) becsült árával a világbajnok francia Kylian Mbappé a jelenlegi legértékesebb futballista. Az intézet kidolgozta algoritmus alapján a Paris Saint-Germain csatára messze megelőzi klubtársát, a brazil Neymart, akiért 2017-ben a franciák 222 millió eurót fizettek a Barcelonának, ám most már csak 100 milliót ér. 

A CIES rangsorának második helyén a Manchester Cityt erősítő Raheem Sterling áll 223 millióval, harmadik a Liverpool egyiptomi légiósa, Mohamed Szalah 175 millióval. Lionel Messi, a Barcelona hatszoros aranylabdás argentin támadója 125 millióval a 8., míg Cristiano Ronaldo, a Juventus portugál sztárja 80,3 millióval csak a 49. a listán. Messi 32 éves, Ronaldo február elején már 35 lesz, visszaesésüket leginkább ez okozhatta. 

A tanulmány figyelembe vette a játékosok korát, posztját, teljesítményét a válogatottban és klubjukban, emellett egyesületük gazdasági helyzetét, illetve azt is, hogy melyik ligában szerepelnek. 

A top 20-ból - azaz a legalább 100 milliót érő mezőnyből - 11-en a Premier League-ben futballoznak. A Bajnokok Ligája-győztes Liverpoolnak három olyan futballistája is van, aki a legértékesebb a posztján: Alisson Becker 87 millióval a legdrágább kapus, Virgil van Dijk 93 millióval a középhátvédek, Trent Alexander-Arnold 110 millióval a szélsőhátvédek között az első.

Fontos kiemelni, hogy a valóságban mindenki annyit ér, amennyit adnak érte, így ezek az összegek erősen becsült értékek, és a gyakorlati piaci viszonyokat nem feltétlenül képesek tükrözni.

Nem könyvelő vagyok, hanem futballista. Teszem a dolgom, segítek a csapatnak, és ha én vagyok a legértékesebb, hát jó

- reagált a listára a 21 éves Mbappé, aki 2018-ban 180 millióért igazolt Monacóból Párizsba.

A teljes listát itt lehet böngészni. (Index/MTI)

    

Rovatok