Index Vakbarát Hírportál

Drágák a magyar focisták, a klubok kínjukban inkább olcsó légiósokat vesznek

2020. január 13., hétfő 15:37

A Nemzeti Sport összeállítást közölt azokról az NB I.-ben szereplő külföldi labdarúgókról, akik az elmúlt egy-másfél évben csak perceket játszottak a bajnokságban, vagy még annyit sem. Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója a jelenség kapcsán elmondta, napi szinte kapnak ajánlatokat játékosügynököktől, ugyanakkor úgy látja, nem kizárólag a magyar labdarúgás problémája, hogy nem válik be egy-egy légiós. Még azok a klubok is pórul járhatnak, amelyek  több pénzből gazdálkodó és sokkal kiterjedtebb megfigyelőhálózattal rendelkeznek. 

A Diósgyőrnél két játékossal volt nem voltak elégedettek: Yannick Ndzoumou és Ismaila Ousman 2019 telén érkezett a magyar klubhoz, ketten együtt összesen 146 percet játszottak. Már egyikük sem a DVTK játékosa. 

Egy másik példa: a Mezőkövesd nyáron szerződtette a fehérorosz Arcjom Kancavit.

Egyetlen percet sem játszott, télen mennie kellett. 

Tóth László, az egyesület szakmai igazgatója róla azt mondta, minimális befektetéssel szerezték meg a korábbi U21-es játékost, félévet szántak arra, hogy kiderüljön, mekkora erősítést jelent a csapatnak. A magyar játékosok kárára tudtak volna neki több játéklehetőséget adni, azt viszont nem akarták, a többi légiós pedig jobb volt a fehérorosznál. Tóth a probléma forrását abban látja, hogy a legtehetségesebb magyar játékosoknak élő szerződésük van, és sokszor csak horribilis összegért lehet őket kivásárolni. 

A klubok kínjukban nyúlnak olcsón megszerezhető, klub nélküli légiósokhoz, mert ha szerencséjük van, kevés anyagi befektetéssel igazolhatnak értékes játékost. A mi klubmodellünkbe viszont az ilyesmi nem fér bele.

Hasonló tendencia miatt panaszkodott nem is olyan rég a Ferencváros elnöke. Kubatov Gábor arról beszélt újévi köszöntőjében, hogy minden igazolás előtt megnézik, van-e az adott posztra magyar labdarúgó, de egyre nehezebben tudnak hazai játékost igazolni.

Példaként hozta fel, hogy egy alkalommal a rivális klub többet kért a magyar focistáért, mint amennyiért a Fradi a norvég Tokmacot vagy a brazil Isaelt vette meg.

Ennek ellenére a Fradi télen két magyar is tudott igazolni: a 26 éves, kétszeres válogatott Vécsei Bálintot a svájci Luganóból hozták el, a 19 éves Szánthó Regőt az NB II.-es Győrtől igazolták le.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Fradinak van miből igazolnia: csak az Európa-liga csoportkörében való szerepléssel 1,7 milliárd forintot keresett a klub, és akkor még nem beszéltünk a klubhoz érkező állami támogatásokról. 

Rovatok