Index Vakbarát Hírportál

Negyven pár futballcsukáért igazolták le korábban a Barca edzőjét

2020. január 19., vasárnap 11:29

Vasárnap este először vezeti majd Quique Setién a Barcelona futballcsapatát. A frissen kinevezett edző korábban edzőként és játékosként is legyőzte a Barcát, azt ígéri, hogy a Johan Cruyff-féle hagyományokat fogja majd követni a klubnál.

A  csapat nélküli edző a Guardiannak azt mondta, hogy nem normális az, hogy egy olyan klubot kell átvennie, ami a bajnokság élén áll. Azt hitte, hogy majd egy olyan csapatnál fog dolgozni, ami bajban van és a kiesés ellen küzd. 

Setién még a Racing Santander futballistájaként része volt annak a csapatnak, ami 1995-ben 5-0-ra verte a Barcelonát. Sok tanulságot is levont abból a mérkőzésből. „A pályán szenvedtünk, vég nélkül üldöztük a labdát. Azt gondoltam, ez az a futball, amit szeretek. Tudtam, hogy lehet jobb futballt játszani, de addig nem tudtam igazán, míg nem Johan Cruyff csapata ellen játszottam."

Az új edző azt ígéri, hogy a Cruyff-féle felfogást folytatja majd a klubnál, etikai kérdésként kezeli azt, minden áron megvédi a labdabirtoklásra épülő játékmódot, a futballt esztétikája is számít neki, nem csak az eredményesség.

A Guardian pár sztorit is felvillantott az edző múltjából. Setién 14 évesen már ügyintézőként dolgozott egy gyógyszerészeti főiskolán, és egy régi írógépen már meccsjelentéseket írogatott. Setiént 1977-ben igazolta le a Racing a Perinesből, az átigazolási díj pedig nem pénz, hanem 40 pár futballcipő volt. Az apja ellenezte, hogy futballista legyen, nem értette, hogy fia miért ad fel ezért egy biztos állást.

Rovatok