Index Vakbarát Hírportál

A Felcsút Európa 20 legnyereségesebb csapata között van, némi számítási hibával

2020. január 21., kedd 15:49

A felcsúti futballklub bekerült Európa húsz legnyereségesebb egyesülete közé, szúrta ki a G7 az európai szövetség (UEFA) üzleti kiadványában, de arra is rámutat a G7, hogy a klub önmagában nem termeli számolatlanul pénzt, az UEFA módszertani hibája miatt került ilyen magas polcra.

Az 1800 fős faluban működő Felcsútnak az üzemi nyereség kategóriájában sikerült feltörnie a legjobb húszba, nyeresége a számítások szerint 29 millió euró. Közvetlenül a Bundesliga első helyén álló RB Leipzigot előzi meg. A listára fel sem fértek olyan nagy klubok, mint a Barcelona, vagy a legnagyobb szurkolótáborral rendelkező német csapat, a Borussia Dortmund.

A Felcsút egy másik összehasonlításban viszont minden más klubot lekörözött. Az üzemi nyereség mértékét a bevételhez viszonyító mutatóban elsők lettek, nem is kicsivel. A Felcsút 56 százalékos profitmarzsa duplája a Manchester Unitedének, a Real Madridénak pedig majdnem hatszorosa.

Az európai futballban észrevételen és nem túl sok szurkolóval bíró Felcsút nem is termel kiugró nyereséget, az UEFA minden bizonnyal nem a klub hanem az Orbán Viktor által elnökölt Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány számait nézte. Az alapítvány tényleg 9 milliárd forint körüli nyereséget produkált, a profitmarzsa pedig még nagyobb is volt, mint 56 százalék. Az akadémia sikere persze leginkább a társasági adó, tehát közpénz miatt létezik. A G7 rámutat a 9 milliárd leginkább csak papíron létezik, a bevételek nagy részét ugyanis különböző nagyértékű berendezések, műszerek vásárlására, ingatlanok építésére költötték, ezek viszont nem abban az évben jelentkeznek ráfordításként, amikor ténylegesen elköltik rá a pénzt, hanem a későbbiekben.

Rovatok