Index Vakbarát Hírportál

400 gólért kapott két Oasis-dalt, és slussz

2020. január 25., szombat 21:32

Sergio Agüero futball-legendák csúcsait döntögeti, és alig 32 évesen már több mint 400 gólnál jár. De valószínűleg sosem kapja meg azt az elismerést, amit megérdemelne. Viszont talán kárpótolják drukkerei, akik között igazi világsztárok is vannak.

Sergio Agüero 250. gólját szerezte a Manchester Cityben múlt hétvégén, és az utóbbi hetekben sorra dönti a rekordokat a Premier League-ben. Előző három meccsén hat gólig jutott, másfél hete mesterhármast ért el, és szerdán is betalált. A teljesítményével nem kisebb legendák, mint Alan Shearer, Thierry Henry és Frank Lampard csúcsait javította meg.

Az argentin csatár Shearer 260 találatától azért messze van, Wayne Rooney 208 gólját sem fogja egyhamar befogni, ám Andy Cole 187 gólja reális cél számára.

Shearer és Henry azonnal gratulált Agüerónak, Lampard pedig megtette már két éve, amikor visszavonulása után hosszasan beszélt arról, hogy Agüero volt a legjobb csatár, akivel együtt futballozott. Pedig nem játszottak sokat együtt, csupán a 2014-15-ös szezont, amit Lampard a Citynél töltött. 

Összeforrt a neve a Cityvel 

Nézzük meg kicsit jobban, hogy Agüero mit tett le az asztalra több mint 15 éves karrierje során, ugyanis nem csak ez a 251 gólja van, amit a Manchester Citynél szerzett. 

A csatár hazájában. Argentínában nem játszott sokat, nagyon korán felfedezték, miután 2003-ban 15 évesen és 35 naposan bemutatkozott az első osztályban. Ezzel egyébként megdöntötte Diego Maradona 1976 élő csúcsát, mint az argentin élvonal legfiatalabb játékosa. 17 évesen már félpályásnál is hosszabb szólógóllal villogott az Independiente-Racing-meccsen.

Egy hónappal 18. születésnapja után 23 millió euróért igazolt az Atletico Madridhoz az Independientétől. Az Atleticóban öt évet futballozott, ahol 2007-től azt várták tőle, hogy pótolja a Liverpoolba távozott Fernando Torrest

234 meccsen bepakolt 101 gólt, nyert a csapattal egy európa ligát és egy európai Szuperkupát, mindkettőt 2010-ben.

Diego Forlánnal emlékezetes támadósort alkottak, a legnagyobb alakításuk talán épp a Gera Zoltán Fulhamje elleni Európa Liga-döntőn volt: Agüero a 2-1-re megnyert mérkőzésen két gólpasszt adott Forlánnak. 

Egy évvel később, 23 évesen került a Manchester Cityhez 40 millió euróért, ahol azóta már kilencedik szezonját tapossa. Itt a klub 2012-ben szerzett Premier League bajnoki címe összeforrt a nevével, ugyanis legelső szezonjában bajnokok lettek, 44 év után először. A legemlékezetesebb pillanat 2012. május 13-án az Etihad Stadionban a Queens Park Rangers ellen jött el. 

A szezon utolsó fordulójának a City a városi ellenfél Manchester Uniteddel azonos pontszámmal ment neki, de jobb gólkülönbségével vezette a tabellát. Egyetlen hazai győzelem kellett a bajnoki címhez. A Manchester United 1-0-ra nyert a Sunderland ellen, és várta, mi történik a City meccsén. Reménykedhettek Rooneyék, hiszen a QPR 10 emberrel játszva is vezetett 2-1-re még a 92. percben is a City ellen, ekkor viszont Edin Dzeko egyenlített, és még maradt egy kis idő.

A Citynek még egy gól kellett, és érkezett is Agüero a 95. percben: Mario Balotelli passzát bevágta a rövid sarokba, ezzel lett 3-2, így a ráadásban fordítva nyerte meg a City a bajnokságot.

Agüero megnyeri a bajnokságot a Citynek a 95. percben

Ezzel Agüero első manchesteri szezonjában hős lett, és a legendastátuszát azóta csak erősítette, mert 2014-ben ismételtek a Cityvel, majd 2018-ban, és tavaly is megnyerték a Premier League-et. Ez azért is nagy szám, mert nincs sok négyszeres bajnok a bajnokság történetben, aki nem a Manchester Unitedben játszott.

Ugyanilyen kevesen vannak, akik ötször találtak be egy PL-mérkőzésen, természetesen Agüero köztük van.  2015 október 3-án csatlakozott Shearerhez és Cole-hoz, illetve Jermain Defoe-hoz és Dimitar Berbatovhoz, amikor 6-1-re verték a Newcastle Unitedet, ráadásul mindössze 23 perc telt el első és utolsó találata között, ez is PL-rekord.

Sergio Agüero 5 gólt lőtt a Newcastle-nek 2015-ben

Agüero a 2014/2015-ös szezonban gólkirály is lett, de még jobban érzékelteti, mennyit tett hozzá a sikerekhez, ha újra a számaira nézünk:

Tegyük még ehhez hozzá, hogy az Atleticóban kiosztott 46 gólpasszához a Cityben hozzárakott 72 asszisztot. Adott tehát egy futballista, aki eddig 375 gólt és 118 gólpasszt jegyzett klubjaiban, és vegyük hozzá az argentin válogatottban szerzett 41 találatát is, amelyekkel már 416 gólnál jár karrierje során, és még nincs 32 éves.  És most nézzük meg, milyen egyéni elismerésekkel honorálta ezeket a fantasztikus számokat a futballvilág: 

Sergio Agüero bekerült a Premier League tavalyi és tavaly előtti álomtizenegyébe, és slussz.

Nem választották soha a Premier League-ben a szezon játékosának. Nem választotta be soha az UEFA (Európai Futballszövetség) a szezon csapatába. Nem nevezte sosem a FIFA (Nemzetközi Futballszövetség) és a France Football magazin az év csapatába. Az Aranylabda közelébe életében nem került, még a legjobb ötbe sem.

Sőt, miután megelőzte Henryt a PL-góllistán, a brit sajtó arról írt, hogy miért nem lehet őt akkora futballistának tekinteni, mint a franciát.

Tényleg nem lehet, de hogy ugyanolyan jól tud gólt lőni, mint a francia tudott. 

Agüero született középcsatár, aki nem cifrázza a játékot, mert az a célja, hogy bejuttassa a kapuba a labdát. Hogy, lábbal, fejjel, mellkassal, vállal vagy bármivel, az mindegy. A ő fő erőssége, hogy érkezni tud a kapu elé, és a legjobb időben a legjobb helyen lenni ahhoz, hogy gólt szerezhessen, de ezt az érzéket sosem fogják annyira értékelni.

Apja Agüero, nagyapja Maradona, keresztapja Messi

Sergio Agüero életében, de a körülmények miatt valószínűleg futballkarrierjében is a legjelentősebb esemény, hogy 2009 február 20-án fia született, akit Benjaminnak neveztek el, akinek a nagyapja Diego Maradona. Agüero és Maradona Giannina nevű lánya 2008 és 2012 között házasok voltak, ebből a kapcsolatból született Benjamin Agüero-Maradona, aki meglehetősen jó háttérrel indul, ha esetleg követné apját és nagyapját a futballisták sorában. Az már csak a hab a tornán, hogy keresztapja Lionel Messi, aki apja szoba- és csapattársa az argentin válogatottnál.

Agüero első citys edzője, Roberto Mancini szerint Agüero a briliáns brazil csatár, Romario tökéletes mása alacsony, de rettentően izmos felépítésével (173 centi, 77 kiló), félelmetes indulósebességével és bombaerős lövéseivel.

Góljai és csapataival nyert címei mellé Agüero számára egyéni elismerésnek marad a City-drukkerek csodálata és hálája.

A manchesteri klubnál már legendának számít, pláne mióta ő a klub legeredményesebb játékosa is. 2017 november 1-jén, egy Napoli elleni Bajnokok Ligája-meccsen érte el 178. gólját City-mezben, és előzte meg Eric Brookot, aki 78 éven át lehetett a City gólkirálya. 

Ezután nem akadt olyan City-szurkoló, aki ne tisztelgett volna a klubikon előtt, de a legnagyobb dicséret talán az lehetett az argentinnak, hogy a két Oasis-alapító és vérmes City-fan, Noel és Liam Gallagher is elénekelt egy-egy dalt a tiszteletére, és a közösségi médián keresztül elküldte neki. 

(Borítókép:  Oli Scarff / AFP)

Rovatok