Index Vakbarát Hírportál

Nem reklámozza a Felcsút, hogy csatára a háború elől menekült

2020. január 29., szerda 15:48

A Kaposvár elleni hétvégi NB I.-es bajnokin megszerezte első gólját a Puskád Akadémiában a nyáron igazolt Golgol Mebrahtu. A 29 éves labdarúgóról annyit lehetett tudni, hogy Csehországból szerződtették, azelőtt több ausztrál csapatban is megfordult, és U23-as ausztrál válogatott is volt. 

A 444.hu utánanézett, hogyan is került Felcsútra a csatár. A Puskás Akadémia honlapján elérhető bemutató szövegből ugyanis kimaradt, hogy bár Mebrahtu Szudánban született, szülei eritreaiak, az Etiópiával vívott több évtizedes függetlenségi háború miatt menekültek Szudánba. A család 1999-ben hagyta el végleg a háború sújtotta Eritreát, Ausztráliában kaptak menekültstátuszt. 

Azaz a Puskás Akadémia játékosa egy menekült. 

Golgol Mebrahtu egy korábbi interjújában úgy emlékezett vissza, hogy komoly nyomot hagyott benne a háború, hálás minden lehetőségért, amit az élettől kap. Eleinte nem találta a helyét Ausztráliában, minden idegen és új volt számára,  a foci segített neki a beilleszkedésben. 

A 444 cikke szerint Golgolt a szudáni és az eritreai szövetség is megkereste, hogy játsszon a válogatottjukban. Erről a Puskás is beszámolt, igaz, csak annyit írtak, hogy „Golgol a szudáni Kartúmban látta meg a napvilágot, de családjával már gyermekkorában Ausztráliába költözött”. Arra nem tértek ki, milyen körülmények között került család Szudánba. 

Rovatok