Index Vakbarát Hírportál

Détári: A magyar futball nem kér belőlem

2020. február 10., hétfő 16:16 | aznap frissítve

A 61-szeres magyar válogatott labdarúgó, Détári Lajos szerint a kispesti önkormányzat döntéshozóinak folyamatos időhúzása miatt nem jöhetett létre a Détári focisuli a ma már Tichy Lajos nevét viselő, egykori Gránit-pályán a XIX. kerületben.

Hazudtak és becsaptak

– mondta Détári a Pesti Hírlap hétfői számának adott interjújában.

Détári elképzelései szerint nagyjából 140, hat és tizenhárom év közötti gyerek focizhatott volna az egykori Honvéd-, Eintracht Frankfurt- és Olimpiakosz Pireusz-játékos irányítása mellett. Mivel ez nem valósult meg, így nem is foglalkozik a labdarúgással.

Ugyanolyan civil vagyok, afféle hétköznapi ember, mint bárki más. A magyar futball nem kért belőlem 

– jelentette ki Détári, aki szerint a magyar bajnokság mostani képe igen lehangoló. Csak elvétve látni magyar fiatalokat a pályákon, és sajnálja Gera Zoltánt, az U21-es válogatott szövetségi kapitányát, hogy tucatszintű futballistákból kell utánpótlás-válogatottat építenie.

Détári rossz útnak tartja, hogy a svéd harmadosztályból igazolnak játékosokat a magyar klubok, mint tette azt az Újpest. Ha rajta múlna, akkor a 12 első osztályú csapat csak olyan légióst igazolhatna, aki nem idősebb 25 évnél, és legalább hússzoros válogatott.

Három napnál többet nem töltenék el egyetlen első osztályú csapat kispadján sem, mert vagy kirúgna a tulajdonos, amiért megmondanám a magamét, vagy én borítanám rá az asztalt, hogy ne pofázzon bele a melóba

– mondta Détári, aki leginkább egy harmadosztályú csapatnál vállalna munkát, ahol szabadon hagyják dolgozni.

 „a magyar labdarúgás Ciprus, Albánia szintjén, vagy még mélyebben van.

Valami mindig hiányzik a magyar labdarúgásból. A kilencvenes években nem volt pénz, kényszervállalkozóként a labda helyett a számlák után rohangáltunk, szélhámosok és szerencselovagok irányították a klubokat, ígérgetések, fizetéselmaradások jellemezték az egészet. Most dúskálunk a javakban, és csak részsikereknek örülhetünk” – jellemezte a két korszakot a korábban a Honvédnál és a Ferencvárosnál is edzősködő Détári.

A magyar válogatott kapcsán elmondta, hogy nagyon nehéz mérkőzésre számít a bolgárok elleni Európa-bajnoki selejtezőn, de lehet esélyünk, amihez például az kéne, hogy Dzsudzsák Balázs rendszeresen játsszon új csapatában.

A magyar bajnokikra már csak ritkán jár ki, viszont a televízión rendszeresen követi az eseményeket.

„Nem szeretek könyörögni azért, hogy beengedjenek valahová. Nem értem, hogy az MLSZ miért nem ad egy olyan állandó, minden pályára érvényes belépőt azoknak, akik sokat tettek a magyar labdarúgásért” – mondta Détári, aki azt is elmesélte, hogy miként jutott ki a Frankfurt–Chelsea Európa-liga-elődöntőre.

„Csütörtökön ültem a kedvenc kávézómban, de jó lenne a helyszínen nézni az Eintracht meccsét, kitelefonáltam, aztán mondták, küldik a repülőjegyet, foglalják a szállást, szeretettel várnak. A frankfurti stadionban egyébként az 1959-es bajnokcsapat tagjainak, amelyikben Sztáni Pista is ott volt, külön VIP-termük van, valami hihetetlen szeretettel fogadják és veszik körül őket. Így kell megbecsülni a múltat. Nem pedig úgy, hogy elfelejtenek, leírnak, és megbélyegeznek bennünket” –mondta Détári, aki az 1988-as Német Kupa-döntőben a Frankfurt győztes gólját szerezte a Bochum ellen.

Rovatok