Index Vakbarát Hírportál

Az MLSZ feljelentette, a város mégis megszavazta a pénzt a nagykőrösi futballklubnak

2020. február 15., szombat 08:03

Frissítés: Cikkünk megjelenése után azt az információt kaptuk, hogy a most megszavazott 146 millió forint a korábban odaítélt 190 millió forint része, nem azon felül értendő. Cikkünk eredeti verziójában még így szerepelt, ezt javítottuk. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2019-ben költségvetési család gyanúja miatt feljelentette a NAV-nál a Nagykőrösi Kinizsit, amiért a futballcsapat nem tudott elszámolni több tízmillió forint taotámogatással.

A szövetség összesen 50 millió forintot követel vissza az egyesülettől. Hogy hova lett a pénz, azt máig nem tudni. Közben a csapat visszalépett a megyei első osztályú bajnokságban, a fizetett játékosok távoztak Nagykőrösről. 

EZEK UTÁN A FIDESZES TÖBBSÉGŰ KÉPVISELŐ-TESTÜLET CSÜTÖRTÖKÖN 146 MILLIÓT SZAVAZOTT MEG A VÁROS KÖLTSÉGVETÉSÉBŐL A NAGYKŐRÖSI KINIZSINEK

Ezt Zágráb Nándor, a Jobb Nagykőrösért Egyesület önkormányzati képviselője, a helyi Jobbik elnöke erősítette meg az Indexnek.  A pénzt az új klubházra adta a város. A tervek szerint a 620 négyzetméter alapterületű létesítményben az öltözőkön kívül sportbüfé és konferenciaterem is helyet kapna. Az egyesület tavaly 190 millió forint taotámogatást kapott a beruházásra, az önkormányzat két részletben további 190 milliót tett ehhez hozzá, ebből kap meg most 146 milliót a Kinizsi. Csakhogy az MLSZ a korábbi szabálytalanságok miatt visszatartotta a taopénzt, így veszélybe került a klubház megvalósítása. 

Kerestük Czira Szabolcs polgármestert az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre. Arra voltunk kíváncsi, hogy miért szavazták meg a 146 milliós támogatást, ha közben a klubbal szemben eljárás folyik. Czira, aki maga javasolta a beruházás támogatását, korábban azt állította, hogy nem tudott a klub tartozásáról, máskülönben a város nem adott volna pénzt a projektre. Sohajda Márkot, a Kinizsi elnökét, fideszes önkormányzati képviselőt is próbáltuk elérni, sikertelenül. 

Még zűrösebbé teszi a történetet, hogy a Kinizsi és az önkormányzat szerződésének értelmében az egyesület csak azután kaphatta volna meg az eredeti 190 milliót, hogy az MLSZ jóváhagyja az elszámolásokat és kiutalja a taopénzt. Mindez abból a levélből derül ki, amit a nagykőrösi jegyző írt Zágráb Nándornak a klubház ügyében. Ebben az is szerepel, hogy ez a konstrukció garantálja, hogy a várost ne érje kár. 

Ami biztos, hogy az építkezés elindult, erről több fotó is megjelent az önkormányzati lapban. Sohajda többször lenyilatkozta, hogy az építkezés a történtek ellenére zavartalanul folytatódik. A csütörtöki ülésen is arról beszélt, hogy a taopénz esedékes részleteit rendben megkapta az egyesület, minden elszámolásukat elfogadta a szövetség. 

Rovatok