Index Vakbarát Hírportál

Arsene Wenger átírná a lesszabályt

2020. február 19., szerda 12:07

Az Arsene Wanger, a FIFA globális fejlesztési részlegének vezetője, az Arsenal korábbi edzője meg akarja változtatni a lesszabályt egyik pontját, amivel a videóbíráskodás is egyértelműbb lehet, nem milliméterekről kellene dönteni.

A jelenlegi szabály szerint akkor van lesen egy játékos, ha bármelyik olyan testrésze, amivel gólt szerezhet, közelebb van a kapuhoz, mint az utolsó védőjátékos.

Wenger ezen csavarna egyet a támadójátékosokat segítve. Az ő javaslata szerint akkor még nincs les, ha a támadó testrésze valamilyen fedésben van még a védővel.

„A centiméterek töredékével is alakultak ki leshelyzetek, például egy belógó orral. Lehetőség van megváltoztatni a szabályt, hogy egy orral ne kerülj leshelyzetre, mert azzal is tudnál gólt szerezni. Ehelyett nem lennél még akkor lesen, ha bármelyik testrészed, amivel még gólt tudnál szerezni egy vonalban van a védővel, még akkor sem, ha a támadó teste van közelebb a kapuhoz" – idézte Wengert a Guardian.

Wenger javaslatáról február 29-én dönthet a futball szabályalkotó testülete, az IFAB. A testületben a FIFA négy képviselője mellett az angol, a walesi, a skót és az északír szövetség egy-egy tagja ül. A szabály elfogadásához a nyolcból legalább hat tagnak igennel kell szavaznia. Ha elfogadják az új szabályt, a szűk két héttel az Európa-bajnokság előtt, június elsején léphet életbe.

Rovatok