Index Vakbarát Hírportál

Szobatársak voltunk, emlékszel még, Iniesta?

2020. február 24., hétfő 10:08

A FourFourTwo futballmagazin márciusi számában hosszú interjú olvasható a világbajnok Andres Iniestával. A lap újságírója nem a saját kérdéseit, hanem az olvasókét tette fel neki, akik emailben kérdezhettek a klasszistól. A jelenleg Japánban futballozó, a 2010-es vb-döntőn az egyetlen gólszerzője Pep Guardiolát és a dán Michael Laudrupot nevezte példaképének

Majd elmesélte, hogy 12 évesen Fuentealbillából került a La Masiára, a Barcelona akadémiájára. A harmadik kérdést pedig Arnau Rierától Mallorcáról, akivel egy szobában lakott az akadémián, és ő volt az első, akinek megmutatta a válogatottbeli meghívóját is.

„A mindenit, de jó, hogy hallok rólad, barátom. Nagyon jó voltál, amikor a 4-3-3-as rendszert gyakorultuk. Emlékszem, a felnőtt csapattal edzettél, néhány felkészülési meccsen pályára is léptél. Sajnos megsérültél”

- így örült Rierának.

Rierának a Sunderlandben egy angol élvonalbeli meccs jutott, a skót Falkirkhöz adták kölcsön. 2001 és 2006 között 143 meccset kapott a Barca B-ben. Arra is emlékeztetett, mennyire technikás volt barátja.

Iniesta 2006-ban már a BL-döntőben lépett pályára, csereként, és az Arsenalt verték, nehéz győzelemnek nevezte.

Amikor Guardiola az első meccsén kikapott a Numanciától, ő bement hozzá az öltözőbe, és megnyugtatta, jó az, amit csinál, és jönnek majd az eredmények is.

Szóbak került az edző elhíresült mondása is: Xavi túlél majd engem, Iniesta pedig mindnyájunkat. Erre így reagált.

„Csodálatos érzés, amikor nagy emberek tisztelettel szólnak rólad, különösen, ha erre szükséged van.”

Depressziójáról most nem beszélt, de egy korábbi interjúban feltárta problémáját. Betegsége kialakulásában közrejátszott Jarque halála is.

A 2010-es vb-döntőről elmondta, csak akkor készült megmutatni a meze alatt lévő trikót - Dani Jarque örökre velünk maradsz -, amikor már vége a meccsnek, nem úgy készült, hogy ő lesz, aki a hosszabbításban eldönti a finálét.

„Azt akartam, hogy Dani Jarque családja, a barátai, a szurkolói lássák a nevét a világbajnoki címnél. Örülök, hogy sokan ismerik a nevét. Nagyon szomorú, ami vele történt.”

Jarque 26 éves korában az Espanyol edzőtáborában halt meg. A városi rivális Espanyol drukkerei mindig hálásak voltak ezért a gesztusért, és rendre megtapsolták, ha a két csapat egymás ellen játszott.

Xaviról azt mondta, hogy nyugodt, normális, családcentrikus fickó, akivel minden apró kérdésben jól kapcsolatódtak egymáshoz. A pályán azért is értették meg jól egymást, mert mindketten ugyanazt a játékrendszert tanulták gyerekkoruk óta, nem volt nehéz kapcsolódniuk egymáshoz.

Azt mondta még, hogy 40 éves koráig játszani fog, sohasem felejti, amikor utoljára lépett a Nou Camp gyepére. Szívesen lenne edző, de fontos számára, hogy a borászatuk is jól teljesít, amit elsősorban a szülei visznek.

(Borítókép: Andres Iniesta a 2010-es  a VB-döntőn Dani Jarque-ra emlékezik.  Fotó: Masashi Hara / Getty Images Hungary)

Rovatok