Index Vakbarát Hírportál

Elindul a női labdarúgó-bajnokság Szaúd-Arábiában

2020. február 26., szerda 11:08

Két évvel azután, hogy a szaúdi nők már szabadon kimehetnek helyi labdarúgó-mérkőzésekre, Szaúd-Arábiában elindul a  női labdarúgó-bajnokság is, írja a BBC.

A női futballbajnokság létrehozása is része a koronaherceg, Mohamed bin Szalmán reformtörekvéseinek, amikkel a sporton keresztül szeretne pozitív képet közvetíteni az országáról. A női bajnokság mérkőzéseit Rijádban, és két másik nagyvárosban fogják majd lejátszani. A csapatok száma egyelőre kérdéses.

„A bajnokság elindítása támogatja a nők közösségi szintű részvételét a sportban, és javítani fog a női sportolók eredményeinek elismerésén is” – állítja a szaúdi sportszövetség.

A szaúd-arábiai női labdarúgó-válogatott eddig lényegében nem létezett, egyetlen hivatalos versenysorozatban sem indultak el, ugyanakkor 2019 októberében egy szaúdi női futsallcsapat már képviselte az országot Kuwaitban, egy regionális tornán. Az egyik ok, amiért Szaúd-Arábia eddig nem engedte, hogy a nők is futballozzanak az országban, az az volt, hogy a FIFA 2007-ben betiltotta a hidzsáb viselését a mérkőzéseken. Ezt a tiltást végül 2014-ben vonták vissza.

Rovatok