Index Vakbarát Hírportál

Nemzetek Ligája: Törökország, Szerbia és Oroszország lesz a magyarok ellenfele

2020. március 3., kedd 18:54 | aznap frissítve

Kedden tartották meg Amszterdamban az átalakított Nemzetek Ligája 2020–21-es szezonjának sorsolását, melyen kiderült, hogy Törökország, Szerbia és Oroszország lesznek majd a B divízió negyedik kalapjából húzott magyar válogatott ellenfelei a sorozat következő kiírásában.

A divízió csapatainak bemutatásánál Szalai fejesgóljával mutatták be a magyar csapatot, a sorsolásnál pedig Rafael van der Vaart segédkezett, aki a következő négy kalapból húzta ki a csoportokat:

  1. kalap: Ausztria, Csehország, Oroszország, Wales
  2. kalap: Finnország, Norvégia, Skócia, Szerbia
  3. kalap: Írország, Észak-Írország, Szlovákia, Törökország
  4. kalap: Magyarország, Bulgária, Izrael, Románia

A korábbi holland klasszis harmadikként húzta ki a magyar csapatot a negyedik kalapból, a további húzásokkal pedig a török, a szerb és az orosz válogatott került még be a harmadik csoportba. A B divízió csoportjai egészen pontosan így néznek ki:

Marco Rossi, a válogatott szövetségi kapitánya a sorsolás után az mlsz.hu-nak elmondta,

nem tud nehezebb ellenfeleket elképzelni azoknál, akiket most kihúztak a magyar csapat mellé.

Szerinte már az is sokat elmond a csoport erősségéről, hogy a harmadik kalapból az Eb-résztvevő Törökországot kaptuk, de a másik két csapat is nagyobb favoritnak számít. Ennek ellenére persze mindent megtesznek majd azért, hogy a B ligában is megállják a helyüket, felnőjenek az ellenfelekhez, ezért pozitívan áll az őszi mérkőzésekhez. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a csapat számára most a március végén esedékes meccsek a meghatározók, hiszen azokon vívhatják ki az Európa-bajnoki szereplést, a Nemzetek Ligája második kiírása még a jövőt jelenti.

A két éve debütált versenysorozatban az eredeti elképzelések szerint a csoportok győztesei egy osztállyal feljebb léphettek volna, az utolsók pedig egy osztállyal lejjebb estek volna. Az UEFA aztán az első kiírás tapasztalatai alapján csavart egyet a dolgokon, és felduzzasztotta az A divíziót, amiben így most már 16 válogatott van. Így az utolsó helyen végzett német, izlandi, lengyel és horvát válogatottak sem estek ki, a B divízió négy csoportgyőztese – Ukrajna, Svédország, Bosznia-Hercegovina és Dánia – viszont feljutott a legfelső osztályba.

Mivel így már az A, B és C divízió is 16 csapatos lett, a magyar válogatott a C2-es csoport második helyével is egy divízióval feljebb jutott. A 2020–21-es Nemzetek Ligájából adott esetben a 2022-es, télen rendezett katari világbajnokságra juthat ki néhány válogatott. A vb-n 13 európai ország válogatottja vehet majd részt, a vb-selejtező tíz csoportgyőztes válogatottja egyből kijut a világbajnokságra, míg a maradék három helyért a csoportmásodikok és a Nemzetek Ligája-rangsor alapján még két válogatott lehet harcban.

A Nemzetek Ligája új szezonja szeptember 3-án kezdődik, és november 17-ig tart majd, a három hónap alatt pedig egy-egy duplafordulós körben bonyolítják majd le a meccseket.

A játéknapok

Az összes csoport

A divízió

B divízió

C divízió

D divízió

(Borítókép:  Laurens Lindhout/Soccrates/Getty Images)

Rovatok