Index Vakbarát Hírportál

Az olasz futball még egy péklapáttal rátesz a koronavírus-káoszra

2020. március 5., csütörtök 13:38

Két csonka fordulót okozott a Serie A-ban a koronavírus, mert egyik érintett csapat sem akart zárt kapu mögött játszani. Nagy vita végén találtak elképesztően ésszerűtlen megoldást a meccsek pótlására és a bajnokság befejezésére, de egy mérkőzés így is lóg a levegőben.

Február utolsó előtti hétvégéjén zavarta meg a koronavírus az olasz futballbajnokságot. Február 21-én, pénteken még rendben, nézők előtt játszották le a Brescia-Napolit (1-2), szombaton a Bologna-Udinesét (1-1), a SPAL-Juventust (1-2) és a Fiorentina-Milant (1-1). Vasárnap, 23-án lement a Genoa-Lazio (2-3) és a Roma-Lecce (4-0), de elmaradt az Atalanta-Sassuolo és az Inter-Sampdoria a Serie A 25. fordulójában. Nem került sor a Verona-Cagliarira és a Torino-Parmára sem, ezeket gyorsan március 11-re halasztották, míg az Atalanta-Sassuolót március 18-ra szúrták be.

Múlt hétvégén, a 26. fordulóban már csak négy meccset sikerült lejátszani. Szombaton a Lazio-Bolognát (2-0) és a Napoli-Torinót (2-1), vasárnap, március 1-jén a Lecce-Atalantát (2-7) és a Cagliari-Romát (3-4).

A másik hat, előzetesen zárt kapusra tervezett meccs elmaradt, ezeket május 13. szerdára tolták:

Hét közben, szerdán elmaradt az Olasz Kupa elődöntőjének első visszavágója, a Juventus-Milan, illetve csütörtökön nem játsszák le másodikat, a Napoli-Intert sem. Ezek a mérkőzések egyelőre nem kaptak új dátumot.

Szerdán az első osztály csapatai összeültek a futball-liga vezetőivel, hogy eldöntsék, hogyan folytassák a bajnokságot. Ami biztos, hogy kormányrendelet értelmében

április 3-ig csak és kizárólag zárt kapus meccseket lehet rendezni, ami ugye rendesen megvágja anyagilag a klubokat.

A Gazzetta.it tudósítása szerint a vita leginkább az önsajnálatról szólt, a csapatok képviselői azon vitatkoztak és sopánkodtak, hogy melyikük bukik nagyobbat a stadionbezárások miatt. Egyértelműen kiderült,

zárt kapu mögött a múlt és az az előtti hétvégén is lehetett volna játszani, de egyik klub sem akarta ezt a kieső nézőbevétel miatt. Inkább a vírusra fogva halasztottak

– és ez a vírus okozta káosznál is nagyobb zűrzavarhoz vezetett.

A Juve-Interen valóban (forintban mérve) milliárdok múlnak, az olasz futball nem épp rózsás anyagi helyzete miatt pedig a kisebb csapatoknak létszükséglet minden egyes eurónyi bevétel.

Szerdán megegyezésnek nyoma sem volt, a helyzet addig fajult, hogy a ligaelnök Paolo Dal Pino az asztalra csapott: vagy megállapodnak egymás között, hogyan fejezik be ezt a bajnokságot, vagy feláll, elmegy az olasz futballszövetségbe, és megmondja, a csapatok képtelenek megegyezni, ezért jelöljenek ki egy versenynaptárat, amihez tartaniuk kell magukat.

Ezek után az egyesületek összekapták magukat, és egyezségre jutottak. Nem is akármilyenre, úgy határoztak, hogy

hétvégén (március 7-8.) folytatják a bajnokságot, de nem a kiírt 27. forduló, hanem a múlt hétvégén félig elmaradt 26. forduló 6 meccsével. A Serie A-t így egy héttel folyamatosan csúsztatják,

azaz március 14-15-én kerül sor a 27. fordulóra, és így tovább. A korábban május 13-ra halasztott meccseket töröltök onnan, ezeket játsszák le a terv szerint most hétvégén. Helyettük május 13-án egy hétközi forduló lesz, azzal éri majd utol magát az eredeti versenynaptár, így az utolsó két hétvégén (május 16-17. és május 23-24.) már az eredetileg is akkorra kiírt 37. és 38. kör mérkőzéseit bonyolítják le, hogy az Európa-bajnokságra való felkészülés se csússzon.

A most hétvégi, vagyis a 26. fordulóból elmaradt hat meccs időbeosztása a következő:

Az összes meccs zárt kapus. (Tehát ezt nem sikerült kibekkelni.)

Az utolsó, 38. forduló május 24-re van kiírva, aznap mindenképp be kell fejezni a bajnokságot, mert június 12-én kezdődik az Európa-bajnokság az olasz válogatott részvételével. A csapatnak lekötött felkészülési meccsei vannak a torna előtti hetekben, és amúgy is UEFA-előírás, hogy a válogatottba időben el kell engedni a futballistákat.

A Liga csütörtök estére ígérte, hogy összeállítja és kiadja a május 13-ig terjedő új Serie A-versenynaptárat.

A nagyon éles szeműeknek feltűnhetett, hogy egy meccsnek még nincs időpontja: a 25. fordulóból eltolt Sampdoria-Internek. Ez még mindig a levegőben lóg, ugyanis a milanóiak Európa Liga-kötelezettségei miatt az a március 18., amikor az Atalanta pótol, nem jó. Az álláspont egyelőre az, várjanak, hogy halad az Inter az Európa Ligában, és majd annak fényében döntenek a pótlásról.

De akkor még ott van az Olasz Kupa is

Az olasz bajnokság ezt az egy mérkőzést kivéve várhatóan rendeződik, de az illetékesek nem dőlhetnek hátra, ugyanis ott van még az Olasz Kupa is. Három meccs maradt a sorozatból, amelynek döntője május 20. szerdára – igen, az új hétközi Serie A-forduló napjára – van betervezve. Le kell játszani a két elődöntő visszavágóját, a Juventus-Milant és a Napoli-Intert. Értelemszerű, mind a négy csapat játszik a bajnokságban május 20-án, így a kupadöntőt száz százalék, hogy el kell tolni. Hogy hova, arra még csak ötletek vannak, köztük vadak is.

A Tuttosport című lap szerint az egyik egy négyes döntő május utolsó hetében, azaz 25-e hétfő és 31-e, vasárnap között. Lejátszanák a két elődöntőt, majd egy közeli napon a döntőt. Ennek erőltetettebb formája, hogy ez a final four nyáron, vélhetően augusztusban lenne. A nyári időpont lehetőségét csökkenti, hogy könnyen előfordulhat, hogy a Napoli vagy a Milan nem végez a bajnokságban EL-indulást jelentő helyen: jelenleg a 6., utolsó európai kupás helyért küzdenek, a 7. helyezett Milan hátránya 3 pont. Valamelyik lemaradhat, ellenben ha megnyernék az Olasz Kupát, azzal automatikusan kijutnának az EL-be, ahol viszont augusztusban már selejtezőket kellene játszaniuk.

Az olasz kerékpársportnak sokkal jobban betesz a koronavírus, mint a futballnak

A profi bringásoknak nem lehet zárt kapus versenyt rendezni, így a szombatra tervezett Strade Bianche nevű egynapos olaszországi klasszikus elmarad. Később talán bepótolhatják, de ez egyelőre valószínűtlennek tűnik. A kormányrendelet értelmében kevés az esély a Tirreno-Adriatico (március 11-17.), a Milano-San Remo (március 8.)  és a szicíliai körverseny (April 1-4.) megrendezésére is. Közben a legjobb csapatok sorra lépnek vissza az Olaszországot nem érintő versenyektől. Veszélyben van a Magyarországról induló háromhetes, a májusi Giro d'Italia is, de erről még nincs hivatalos döntés.

(Borítókép:  Ciro De Luca / Reuters)

Rovatok