Index Vakbarát Hírportál

BL: Leipzig–Tottenham 3–0, Valencia–Atalanta 3–4

2020. március 10., kedd 20:50 | aznap frissítve

2007 után újra van magyar futballista a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Gulácsi Péter az RB Leipziggal jutott be, miután 3-0-ra, összesítésben, 4-0-ra verték a José Mourinho vezette Tottenham Hotspurt. A nap másik meccséből gálát csináltak, az üres lelátóknál lejátszott Valencia–Atalanta 3-4 lett, az olaszok mind a négy gólját Ilicic szerezte, összesítésben 4-8 lett az Atalantának.

A Bajnokok Ligájában kedden két visszavágót játszottak a nyolcaddöntőkben. A német RB Leipzig 1-0-s előnnyel kezdett otthon az angol Tottenham Hotspur ellen, míg a spanyol Valencia háromgólos hátrányt próbált meg eltüntetni az Atalantával szemben, az olasz klub, 4-1-re nyerte az első meccset.

A koronavírus-járvány miatt egyre több országban tesznek zárt kapussá mérkőzéseket, vagy függesztenek fel bajnokságokat, de Lipcsében egyelőre nem aggódtak, 42 ezer néző ment ki a meccsre, Valenciában nézők nélkül rendezték a meccset, de az Atalanta mindenféle speciális intézkedés nélkül léphetett be Spanyolországba, hiába erősödik a járvány Olaszországban. 

RB Leipzig–Tottenham 3–0

A nyolcaddöntő első meccsén a lipcseiek Timo Werner 11-esével verték a Tottenhamet. Az angol klub elég rossz sorozatban van, José Mourinho csapata előző öt meccséből egyet sem tudott megnyerni. Az edző a sok sérültje ellenére is bizakodó, azt nyilatkozta, tudnak majd fordítani. 

A Leipzig is egy kisebb hullámvölgyben van két legutóbbi Bundesliga-meccsén csak döntetlenre volt képes, így a bajnoki címért folyó versenyben is hátracsúszott. 

A meccsnek az is volt a tétje, hogy lesz-e újra magyar játékos a BL negyeddöntőjében, ha továbbjut a Leipzig, akkor Gulácsi Péter kapus egy 13 éves üresjáratot szakít meg, legutoljára a PSV-s Fehér Csaba játszott negyeddöntőt.

A Leipzig nem próbált meg ráülni az előnyére, támadószellemben kezdett, egyből nyomás alá helyezte a Tottenhamet, ami nem sokszor tudott kapura törni. A tizedik percben a lipcsei akció már gólt ért, Werner lövése még lepattant a védőkről, de Sabitzer már kapuba talált 20 méterről, ezzel összesítésben már 2-0-ra ment a hazai csapat. A Tottenhamnek legalább két gól kellett ekkor a továbbjutáshoz, idegenben lőtt több góllal mehetett volna ekkor a legjobb nyolcba.

A Tottenham a gól után kénytelen volt agresszívebben játszani, sikerült is védekezésre kényszerítenie a hazaiakat. A 18. percben Gulácsi kirúgásával viszont lefordult a Leipzig, egy gyors keresztlabda után Werner kapta középen, aki öt méterről a kapuba lőtt. A játékvezetők viszont azonnal lest jeleztek, nem adták meg a gólt. 

Négy perc múlva viszont már nem volt kérdés, egy fellőtt labdát a védő Tanganga csak megcsúsztatni tudott, amivel éppen a lipcsei Angelínót indította a bal szélen. Ő egyből középre adott, Sabitzer pedig érkezett fejelni. Lloris kapus ezúttal is csak beleérni tudott a labdába.

A Leipzig ezek után is meggyőző volt, pillanatok alatt kapu elé tudott kerülni, továbbra is nagy tempót diktáltak, Wernerner és Sabitzernek is több lehetősége volt gólt szerezni, és ezeket csak Dele Alli néhány villanása próbálta ellensúlyozni.

A félidő utolsó 5-10 percében a Leipzig már szinte gálázott, szépen tartották a labdát, Sabitzer pedig a földön ülve is egy remek passzt mutatott be. A Tottenhamból a 41. percben Lo Celso fordult rá a kapura, Gulácsi azonban rajta volt a lapos lövésen, nagyot védett a magyar kapus.

A Leipzignek is volt még egy jó lehetősége, miután a Tottenham-védők a kaputól öt méterre Schikre rúgták a felszabadítást. Llorisnak kellett fognia a visszapattanó labdát.

A második félidőben a Tottenham rákapcsolt, már többet birtokolta a labdát, és be is szorította a kontrázásra váró Leipziget, Wernernek sikerült is megindulna, de az 50. percben túlságosan belebonyolódott cseleibe a kapu előtt.

A lipcseiek az 55. percben cserélni kényszerültek, mert egy meglőtt labda kiütötte Mukielét. A védőt rendesen fejbe találták, hordágyon vitték le a pályáról.

A Tottenham hiába vett lendületet, nem sok elképzelés volt a játékában, nem jelentett komoly veszélyt a lipcsei kapura, a védőfal előtt elbizonytalanodtak. A hazaiak pedig továbbra is megelégedtek a kontrákkal, kényelmesen játszhattak. A 73. percben volt egy ígéretes akciója a Spursnek, a bal oldalon Lucas Moura húzta meg, elég simán megverte Upamecanót, aztán középre adott az érkező Allinak. A megpattanó lövésen Gulácsi rajta volt, maradt a 2-0.

A hajrában újra megvillant a Leipzig, a Sabitzer helyére beálló Forsberg még egy percet sem töltött a pályán, amikor gólt szerzett. A 87. percben a lipcseiek megint egy gyors támadást vezettek, az angolok üggyel-bajjal visszazártak, de a kavarodásban Forsberg találta meg leghamarabb a labdát, és 11 méterről bevágta. 

Valencia–Atalanta 3–4

A Valencia elég lehetetlen küldetésre vállalkozott, három gólt kellett volna ledolgoznia, ami a BL történetében eddig csak négy csapatnak sikerült. A spanyolok pedig még nagyobb hátrányból indultak, mert tele vannak sérültekkel vagy eltiltottakkal, a védelemből hiányzott Garay és Paulista is, a támadósorból Maxi Gómez. Az Atalanta ráadásul rápihentetett a meccsre, egy hete játszott utoljára a koronavírus miatt.

A mérkőzés ugyan zárt kapus volt, de Valencia utcáin így is rengeteg néző gyűlt össze, hogy együtt szurkoljanak a csapatuknak. Ezzel gyakorlatilag felülírták a hatóságok és a szövetség óvintézkedéseit.

A Valencia reményei elég hamar elszállni látszottak, az Atalanta bekezdett, már a harmadik percben megszerezte a vezetést. Josip Ilicic tört be a 16-osra, majd az ötösnél védője elhúzta a csatár lábát. A vizes gyepen nem tudta igazán kontrollálni a mozgását a valenciai. A büntetőt Ilicic simán belőtte.

A 21. percben a Valencia kiegyenlített, Gameiro volt erőszakos a bizonytalan védelem mellett. Az 1-1 még nagyon kevés volt a hazaiknak, 4-1-et kellett volna elérniük, hogy legalább a hosszabbítást kiharcolják.

A játéknap legszerencsétlenebb játékosa alighanem Mouctar Diakhaby lett, a valenciai védő egy második 11-est is összehozott, ezúttal kezezésért lőhetett az Atalanta büntetőt, amit Ilicic ekkor sem hibázott el. A Valencia ezzel tényleg elszállt, már csak egy 6-2-es győzelemmel juthatott volna a legjobb nyolcba. A küzdelmet azonban nem adták fel a spanyolok.

A második félidő elején újra Gameiro egyenlített. Egy csúnya védelmi hibából, eladott labdából indult az akció, amelynek végén, több próbálkozás után Gamerio csúsztatott kapuba fejjel.

A 67. percben már nem a Valencia futott az eredmény után, egy kontra végén Ferran Torres emelt látványosan a kifutó kapus fölött a hálóba. Sokáig nem élvezhette a hazai csapat az előnyt, a 71. percben az Atalanta is nagyon könnyedén végigvitt egy kontrát, és Ilicic 16 méterről, egy lapos lövéssel már mesterhármasnál járt.

Ezzel egy BL-rekordot is megdöntött, ő lett a legidősebb játékos, aki idegenben mesterhármast ért el, 32 éves 41 napos a futballista.

A szlovén csatár ezután sem állt le, a 82. percben is a kapuba tekert, miután társai nagyszerű passzokkal, elegánsan játszották át a védelmet. Ezzel a végeredményt is beállította, 3-4-re nyert az Atalanta, és összesítésben 4-8-cal ment tovább a legjobb nyolcba.

Borítókép: Az üres Estadio Mestalla stadion Valenciában  (MTI/EPA/Getty Images)

Rovatok