Index Vakbarát Hírportál

A Serie A-t csak a futball-Eb elhalasztása mentené meg

2020. március 10., kedd 15:53

Hétfő este az olasz miniszterelnök döntése után felfüggesztették az olasz futballbajnokság első és másodosztályának küzdelmeit, a Serie A és a Serie B április 3-ig biztosan szünetel. Kérdés, hogyan folytatódik, illetve folytatódik-e egyáltalán, ugyanis a június 12-én épp Rómában kezdőd Európa-bajnokság miatt nincs idő a kieső meccsek pótlására.

Ami biztos, hogy ezen és a jövő hétvégén nem lesznek bajnokik, a harmadik kimaradó hétvége UEFA-forduló, az Eb pótselejtezőit és barátságos válogatott mérkőzéseket játszanak - elméletileg.

A Gazzetta.it konkrét felvetéseket még jósolni sem mer azzal kapcsolatban, hogyan fejeződik be a Serie A 2019-20-as szezonja. Állítólag felmerült, hogy az utolsó teljes, múlt hétvégi fordulóval fújják le a ligát, és hirdessenek végeredményt, de ezt senki nem támogatta. Ha mégis ez történne, a Juventus nyerne egy ponttal a Lazio előtt, az Inter lenne a harmadik.

Az is egy eshetőség, hogy a bajnokságot lefújják, de nem hirdetnek bajnokot, csak a szövetség osztja ki az európai kupás helyeket, így a következő szezon európai résztvevőinek kiléte nem lenne kérdés. Ahogy a kiesőké sem: biztosan nem búcsúzna senki a Serie A-ból, a B-ből feljutó két csapat viszont csatlakozhatna, így a következő idényben 20-ről 22-re emelkedne az olasz első osztály létszáma. (Volt már ilyen 2000 óta, ez a legkisebb gond.)

A Footballitalia.com felvet egy olyan forgatókönyvet, hogy áprilisban és májusban erőltetett menetben, hétközi meccsekkel pótolják be az elmaradt fordulókat, de erre nagyon kevés az esély. Egyrészt a Bajnokok Ligája és az Európa Liga nem áll le, több olasz csapat szinte biztosan érdekelt lesz ott, ezek alapból hétközi meccsek.

Az idei Serie A-t megmenthetné az Európa-bajnokság elhalasztása, de ez egyelőre még nem merült fel, bár Róma valószínűleg nem fogja vállalni az oda tervezett meccseket: a Gazzetta szerint Olaszország a teljes Eb-halasztást fogja javasolni az UEFA-nak.

Hivatalos döntések leghamarabb kedd este, a következő olaszországi kormányülés végeztével várhatóak.

Rovatok