Index Vakbarát Hírportál

BL: az Atlético történelmi estéje, hosszabbításban fordított 0-2-ről, Liverpoolban

2020. március 12., csütörtök 00:09

Ritka az olyan, hogy egy profi futballklubnál nincsenek sérültek, de szerda este az Atletico Madrid így érkezhetett Liverpoolba, a hazai csapat elleni BL-nyolcaddöntő-visszavágóra. A spanyolok 1-0-ra nyertek otthon, így jó helyzetből indultak. A másik oldal sem panaszkodhatott, Jürgen Klopp edző is majdnem a legerősebb felállásában küldhette pályára a Poolt, ám egy sérültje volt, a kapus, Alisson, akit cseréje, a spanyol Adrián helyettesített. A meccsre még nézőket is beengedtek, így minden adott volt egy klasszikus Bajnokok Ligája-esthez.

Remekül indult a mérkőzés, Diego Costa, aki kissé váratlanul kiszorította a kezdőből Moratát, már másodpercek után helyzetben lőhetett kapura, de lapos lövése az oldalhálóban kötött ki. A Liverpool innen át is vette az irányítást, és úgy negyedórán át kapujához szorította az Atleticót, ám ennél többre nem ment, a spanyolok remekül védekeztek.

Fél óra kellett, hogy összehozzanak valamit az angolok, Szalah tette le lövésre a labdát Manénak, az afrikai szélső 16 méterről lőtt is, de épp Oblak kapus kezei közé. Két perc sem telt el, kimaradt az addigi legnagyobb helyzet: Firmino egy jobbról középre csavart labdába rakta bele a lábát, de ő is épp Oblakot találta el, a kapus kiütötte a labdát.

A 43. percben viszont már tehetetlen volt: Oxlade-Chamberlain labdája Wijnaldum fejét találta meg, a holland remekül stukkolt a a kapu hosszú oldalába.

1-0, a Liverpool ledolgozta hátrányát, szünetben már hosszabbításra állt a meccs.

A második félidő első negyedórájában mintha Manénak akadt volna ziccere, Oblak védett, de kiderült, les is volt, majd Mané közeli próbálkozását védte újfent a kapus nagy bravúrral. Az Atlético negyedóra után tört ki, João Félix lövését még kiütötte Adrián, és épphogy elérte a kipattanót, még mielőtt bárki lecsapott volna a labdára.

A 66. percben a meccs helyzete maradt ki, amikor Szalah lövésébe beleléptek, a labda épp Robertson fejére pattant, aki az ötösről csak a lécet találta el. Akkora helyzet volt, hogy már tényleg mindenki bent látta.

Az iram szinte őrjítő volt, a Liverpool borzasztóan gyorsan játszott, de az Atleti állta a sarat, pláne, hogy egy gól nekik is a továbbjutást jelentette volna.

10 perccel a vége előtt újra Robertson volt a középpontban, Alexander-Arnold nagyon okosan nem középre, hanem a tizenhatos vonalára gurított vissza az alapvonalról: a balbekk tök üresen érkezett, de túl nagyot rúgott a labdába, ami vagy másfél méterrel a kapu fölött hagyta el a pályát. Ezen a szinten ez is ziccer volt, ha kaput talál, szinte biztosan gólt szerez.

A 85.-ben újabb Liverpool-helyzet maradt ki, szép akció volt: a beadás Wijnaldumnak kicsit magasan érkezett, ezért inkább visszafejelte a labdát a holland, az tökéletesen hullott ollózásra Manének, de ő hét méterről elkapkodta, és föléollózott.

Másfél perc sem telt el, Szalah, ahogy már annyiszor, jobbról húzott befelé a tizenhatoson belül, sorra fűzte át magát a védőkön, megnézte a hosszú felsőt, de 20 centit tévesztett, a labda fölé szállt.

Manén volt a sor, ezúttal magának tette fel ollóra a labdát, ha ezt belövi, óriási bravúr, a labda méterekkel ment fölé. A meccs színvonalát és hajtósságát jellemzi, hogy a bíró mindössze két percet hosszabbított. 1-1 csere volt, mintha mindkét edző sejtette volna, ebből hosszabbítás lehet.

A 93. percben majdnem jött a dráma, az Atlético szabadot rúghatott balról, az ívelésre Saúl érkezett, és a kapuba stukkolt. De csak másodpercekig örülhettek a spanyolok, a partjelző közbeszólt, lest mutatott. Videó nélkül is egyértelmű volt, hogy Saúl közel egyméteres lesről indult. 1-0 lett a rendes játékidő, jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Két perc sem kellett az első helyzethez a hazaiaknak. Újra Alexander-Arnoldot kell dicsérni, szenzációs kis passzal hozta helyzetbe Wijnaldumot, aki passz helyett viszont lőtt, így végül csak a kipattanót adta be, amit Firmino nem tudott rendesen kapura fejelni.

Nem úgy a következő labdát, amelyet a kapufára stukkolt a brazil, mázlija volt, a kipattanót simán az üres kapuba helyezhette.

2-0, a Liverpool a 94. percben megfordította a párharcot, és továbbjutásra állt.

(És eldőlt, hogy tizenegyesek nem lesznek.)

Mintegy két és fél percig állt csak jól a Pool. Adrián kapusnak adták haza a labdát, nem volt csines, a spanyol mégis ellenfélhez rúgta, Llorentét azonnal kiugratták, a középpályás pedig 18 méterről pazarul csavart a bal alsóba. A gól egyértelműen Adrián lelkén szárad,

2-1, immár az Atletico állt továbbjutásra. 

Sőt, a hosszabbítás első félidejének utolsó percében jártunk, amikor teljesen megfordult a párharc. Saúl hozta fel a labdát a jobb szélen, kiszorítva: három angol volt két spanyolra, egyedül Llorente ment még az atletisek közül. A három angol viszont mind kimozdult Saúlra, aki nagyon okosan erre várt, és középre játszott a tök üres Llorentéhez. A volt Real-futballista átvette a labdát, és mivel Joe Gomez még ekkor sem váltott ki rá határozottan, egy igazítás után, úgy

20 méterről lőtt: hajszál pontosan a bal alsóba, mint az első gólnál. 2-2, az Atlético egyenlített, és már úgy állt továbbjutásra, hogy két gólra volt szükségük az angoloknak.

Maradt épp 15 percük.

Erre a negyedórára viszont már nem tudott felpörögni a BL-címvédő, valójában helyzete sem volt a végéig. Az Atléticónak is csak akkor, már a 116. percben. Az angolok végképp kitámadtak, a Llorentéhez hasonlóan csere Morata így szinte a félpályáról gyalogolhatott egy az egyben Adriánra, és nem is hibázott, a kapuba lőtt. (Adrián ezúttal sem volt topon, a labda a rövid sarokra ment.)

A kétszer 15 perces hosszabbításban lőtt 3 gólt, a meccset és a párharcot is megfordította az Atlético,

3-2-re győzött, és 4-2-es összesítéssel bejutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé.

Párizsban, a koronavírus miatt zárt kapus meccsen a PSG Neymar közeli fejesével és Bernat 45. percben szerzett góljával az első félidő végére simán megfordította a párharcot. Kissé cidris volt a második félidő nekik, mert a Dortmundnak egy gól hosszabbítást jelentett volna, de ezt nem sikerült megszerezniük. A PSG 2-1-re kikapott idegenben, de otthon 2-0-ra nyert, így 3-2-re behúzta a párharcot, és továbbjutott a negyeddöntőbe.

(Borítókép: Paul Ellis / AFP)

Rovatok