Index Vakbarát Hírportál

Akár télen is megrendezhetik az Európa-bajnokságot

2020. március 15., vasárnap 10:59

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) azt fontolgatja, hogy koronavírus-járvány európai terjedése miatt a 2020-as Európa-bajnokságot a nyári helyett decemberben rendezhetik meg, írja a The Telegraph.

Az újság információ szerint egyre kisebb annak a valószínűsége, hogy az eredeti időpontban, június 12-én el tud kezdődni az Európa-bajnokság. Az UEFA kedden tart rendkívüli videókonferenciát mind az 55 tagszövetség részvételével, várhatóan ekkor fognak döntést hozni az európai labdarúgást érintő legfontosabb kérdésekben. Az Eb elhalasztása mellett szólhat az, hogy ez esetben a nyáron – amennyiben javul a helyzet – be lehet fejezni a félbeszakadt európai bajnokságokat, ki lehet osztani a bajnoki címeket, és eldől, hogy melyik csapatok esnek ki, illetve jutnak fel.

A The Telegraph szerint Jelenleg két opció van az Eb megrendezésére:

Amennyiben az idei Európa-bajnokságot valóban télen rendezik meg, akkor a versenynaptár úgy módosulhat, mint a 2022-es katari világbajnokság miatt fog a 2021/22-es szezonban. Az angol újság szerint több szövetség is ezt a megoldást preferálná inkább, azonban az angol szövetségnek és az angol bajnokságnak ez sok gondot okozhatnak, mivel a Premier League-ben hagyományosan nagyon sűrű ekkor a versenynaptár, és a kluboknak decemberben egyáltalán nincs szünetük.

Az Európa-bajnokságot 12 városban, köztük Budapesten rendezik majd, és infrastrukturális akadálya egyik helyszínen sem lenne a téli rendezésnek. Még Szentpéterváron sem, mivel a Kresztovszkij-stadion teteje behúzható.

Rovatok