Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztják a nyári futball-Európa-bajnokságot

2020. március 17., kedd 15:19 | aznap frissítve

Elhalasztják a nyári futball-Európa-bajnokságot a koronavírus-járvány miatt, döntött keddi rendkívüli ülésén az európai futballéletet irányító UEFA a tagszövetségekkel együtt. 

Az eseményt 2021 nyarára tették át.

A hivatalos indoklás szerint a halasztás lehetővé teszi, hogy a jelenleg szünetelő nemzeti bajnokságokat be lehessen fejezni az idén. A válogatott mérkőzések egy darabig szünetelnek. A pótselejtezők, amelyek a még kiadó Eb-helyekről döntenek, júniusban lehetnek, de ez még későbbi egyeztetés tárgya, nyilván az aktuális járványhelyzettől függ. Az MLSZ tájékoztatása szerint szintén ebben a nyári időszakban történhetne meg a Bajnokok Ligája hátralévő szakaszának pótlása. A pontos dátumokról később tájékoztat az UEFA. 

Az Európa-bajnokság új időpontja 2021. június 11-július 12. Az UEFA azt is közölte, hogy azok a szurkolók, akik már jegyet vettek, a közeljövőben visszaválthatják a belépőiket, ha szeretnék. De a már megvásárolt jegyek a jövő évi tornára is érvényesek.  

A döntéssel kapcsolatban megszólalt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is: "Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet egészen biztos döntést hozni a folytatásról, de mi a mostani döntésnek megfelelően készülünk. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve azt, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk. Ha ezt közösen elértük és túl leszünk ezen a nehéz időszakon, akkor majd újra koncentrálhatunk arra, hogy a labdarúgásban kitűzött céljainkat elérjük" - idézi az MLSZ honlapja. 

Mindenhol leállt a futball

Az eredetileg 2020 nyarára kiírt Eb-t a korábbi szokásokkal ellentétben nem egy vagy két országban rendezték volna, hanem tizenkét európai nagyváros adna otthont neki, és ez csak tovább növelné a járványügyi kockázatot. A nyitómeccset például a járvány által leginkább sújtott európai országban, Olaszországban tervezték megrendezni: június 12-én az olasz és a török válogatott találkozott volna Rómában. Az olasz futballszövetség pont a napokban kérte az UEFA-tól, hogy halasszák el az Eb-t, hogy be tudják fejezni a járvány miatt jelenleg szünetelő olasz bajnokságot.

De Olaszország mellett helyszín lett volna több olyan ország, ahol egyre agresszívebben terjed a járvány: Spanyolország, Hollandia, Németország és Anglia. A budapesti Puskás Aréna is a helyszínek között szerepelt, itt három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeztek volna. Ráadásul ha a magyar válogatott a pótselejtezőn kijutna a tornára, akkor hazai pályán szerepelhetne, de már a pótselejtezők első körét is elhalasztották korábban a járvány miatt. 

Ahogy nagyjából a teljes futballélet leállt Európában. Az UEFA a múlt héten határozott arról, hogy átmenetileg leállítja két nemzetközi sorozatát, a Bajnokok Ligáját és az Európa Ligát. Az öt topbajnokság, az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia több hétig szünetel, de a kisebb bajnokságokat is felfüggesztették. Hétfőn az MLSZ is azonnal hatállyal felfüggesztette a bajnokságokat itthon, és a csapatoktól azt kérte, hogy ne tartsanak edzéseket sem. 

Az Európa-bajnokságokat 1960 óta négyévente rendezik meg, de korábban egyszer sem kellett elhalasztani a tornát. 

(Borítókép: A szentpétervári stadion is a 12 helyszín egyike lett volna. Fotó: Olga Maltseva / AFP)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok