Index Vakbarát Hírportál

Végre leállt Európa utolsó futball-ligája, mire elindult egy másik, nézőkkel

2020. március 20., péntek 08:19

Rengeteg kritika érte a török Super Liget a napokban, ahol még kedden is rendeztek zárt kapus első osztályú futballmeccseket a koronavírus-járvány ellenére is, a játékosok egymás után szólaltak fel a helyi szövetség döntése ellen, miszerint folytatják a bajnokságot.

A Chelsea-vel BL-győztes Jon-Obi Mikel szerződést bontott a ligát vezető Trabzonsporral, mert nem akart pályára lépni, a galatasarayos Radamel Falcao értetlenkedett, hogy nekik még mindig pályára kellett lépniük. Aztán csütörtökön, amikor már a Fifpro, a játékosok nemzetközi érdekvédelmi szervezete is szót emelt az ügyben, Törökország sportminisztere végre felfüggesztette a bajnoki mérkőzéseket - utolsóként Európában.

De a kontinens mégsem maradt futball nélkül, ugyanis a terveknek megfelelően Fehérororoszországban elindult az új bajnoki szezon csütörtökön, méghozzá nézőkkel: a Fehérorosz Labdarúgó Szövetség elnöke szerint nem lenne értelme a szurkolók kizárásának.

Az Energetik BGU otthon 3-1-re verte a BATE Boriszovot, ez volt a liga nyitómeccse. Vlagyimir Bazanov, a szövetség elnöke közölte, az országban csak 51 koronavírusos esetet regisztráltak, ezért nem volt okuk elhalasztani a szezonkezdetet.

Nem lett volna szabad elkezdenünk? Rendkívüli állapotot hirdettek? Nem. Nincs kritikus helyzet, tehát úgy döntöttünk, hogy időben elrajtolhat a bajnokság

- mondta. Szerinte Fehéroroszországban nem lenne értelme a zárt kapunak, mert akkor is sok szurkoló összegyűlne a stadionok körül, ahogy megtörtént az más európai meccseken, például a PSG-Dortmund BL-rangadón.

Bazanov nem titkolta, ő maga is több mérkőzést a helyszínen néz meg, az első fordulóból hármat is. Az elnök elárulta, felkészültek rá, hogy később esetleg halasztásokra lesz szükség a programban, és folyamatosan kapcsolatban állnak az Egészségügyi Minisztériummal. Hozzáfűzte, az európai szövetség (UEFA) nem adott ajánlást, sőt világossá tette, hogy a hazai bajnokságokról minden esetben a nemzeti szövetségeknek kell dönteniük. Bazanov jelezte, a szövetség tejes mértékben vállalja a felelősséget, bármilyen egészségi probléma legkisebb gyanúja esetén az érintett játékost alaposan kivizsgálják, és szükség esetén elkülönítik a csapattársaitól.

Fehéroroszországban a kosárlabda- és a röplabda-bajnokságot felfüggesztették, de a futballistákon kívül a jégkorongozók is játszanak.

A világon egyébként két helyen játszottak még meccseket pénteken is, Szingapúrban és Ausztráliában. (Index/MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok