Index Vakbarát Hírportál

A német futball közellensége nemzeti hőssé válhat az oltással

2020. március 21., szombat 12:00

Néhány hete még a német futballszurkolók egyik leggyűlöltebb ellenfele volt Dietmar Hopp, de most sokaknak a Hoffenheim klubelnöke jelenti a reményt. Hopp szerint gyógyszerészeti cége az őszre kifejlesztheti a koronavírus elleni védőoltást. 

Hopp elég népszerűtlen a német drukkerek körében, mert pénzét felhasználva többször felrúgta a tradíciókat. Sokaknak már az sem tetszett, hogy egy ötödosztályú csapatot pumpált fel Bundesliga-szintűvé, de még jobban sértette a szurkolókat, hogy Hopp felrúgta az 50+1-es szabályt, ami a drukkereknek biztosított beleszólási jogot az egyesület irányításába. A Hoffenheim-elnök évek óta a szurkolói csoportok céltáblája, és idén is fellángolt ellene a gyűlölet. (Minderről itt írtunk bővebben.)

Ez a gyűlölet most mérséklődhet, mert Hopp is beszállt a koronavírus elleni harcba. Azt közölte, hogy biotechnológiai cége, a CureVac a koronavírus elleni oltás kifejlesztésén dolgozik. „Először állatokon lesz szükséges kísérleteket végeznünk, aztán embereken. De azt hiszem, őszre már rendelkezésre áll a vakcina, és akkor jöhet a fertőzés következő hulláma."

A Welt cikke szerint Donald Trump amerikai elnök máris egymilliárd dollárt ajánlott a CureVacnak, hogy a kutatások eredményeinek jogati adják át az Egyesült Államoknak. A cég tagadta, hogy érkezett volna hozzá ilyen ajánlat, és Hopp közölte, számára ez nem lehet opció.

„Számomra nyilvánvaló, hogy egy német cég által kifejlesztett vakcinát, nem lehet kizárólag az Egyesült Államokban használni" – mondta. Ez a nyilatkozata aztán nagy elismerést váltott ki a német médiában és a politikusok között. 

A futballszurkolók is elismerték, de a csatabárdot azért nem ássák el vele. „Ez nagyon szép tőle, hogy sikeres üzletemberként felismerte a társadalmi felelősségvállalást, és ennek megfelelően cselekszik, de ennek nincs köze a futballban betöltött szerepéhez" – mondta Sig Zelt, a Pro-Fans nevű szurkolói szervezet szóvivője. 

A viszony némileg javulhat, mert Hopp azt megígérte, hogy anyagilag fog támogatni olyan kisebb klubokat, amelyeket súlyosan érint a szezon felfüggesztése. 

(via AFP)

Borítókép: Dietmar Hopp, a Hoffenheim elnöke a lelátón 2019. március 10-én (Getty Images)

Rovatok