Index Vakbarát Hírportál

Az Atalanta BL-meccse robbantotta be a járványt Bergamóban?

2020. március 24., kedd 07:46

A francia L'Équipe sportnapilap szerint az Atalanta–Valencia Bajnokok Ligája-mérkőzés meggyorsíthatta a koronavírus terjedését Bergamóban.

A cikkben több olaszországi szakembert kérdeznek meg a lehetséges hatásokról. Massimo Galli, a milánói Sacco kórház járványügyi biztosa szerint „a járvány előbb bukkant fel vidéken, a mezőgazdasági ünnepségek idején, valamint a kocsmákban. De az a tény, hogy több tízezer ember egy zónában tartózkodott, jelentős hatással lehetett a helyi megbetegedésekre.”

Olaszországban jelenleg 59 ezer fertőzöttet regisztráltak, 10 százalékuk pedig ebben a régióban él, a statisztikák szerint minden kétszázadik bergamói megfertőződött koronavírusban. A találgatásra az ad okot, hogy a hónap elején a súlyosan érintett területek közé még Lodi és Cremona megyéi tartoztak, Bergamóban nem volt rosszabb a helyzet, azóta viszont ugrásszerűen megnőtt a fertőzöttek száma.

A mérkőzést még február 19-én rendezték, két nappal azelőtt, hogy az első esetet regisztrálták volna Olaszországban. A milánói San Siróban rendezett mérkőzésen (itt játssza az Atalanta a BL-meccseit) 45 ezren vettek részt, többségük autóval érkezett, 1500-an viszont a klub ultrái által szervezett buszokkal utaztak Bergamo és Milánó között. Milánóban ráadásul sokan a metrót is igénybe vették, hogy ellátogassanak a Piazza Duomóra.

A témában megkérdezték Francesco Le Fochét, a római Umberto kórház immunológusát és Fabiano Di Marcót, a bergamói Papa Giovanni XXIII kórház tüdőgyógyászát, mindketten egyetértettek abban, hogy a zsúfoltság, a közelség és az egy térben tartózkodás gyorsíthatta a járvány terjedését. Utóbbi orvos „biológiai bombának” nevezte a meccskörnyezetet.

Olaszországban a hatóságok múlt szombati hivatalos sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy „a meccs egy lehetséges hipotézis lehet a kialakult helyzetre, ugyanakkor a jelenlegi körülmények alapján ezt nehéz vizsgálni”.

(Borítókép: Atalanta-Valencia Bajnokok Ligája-mérkőzés a milánói San Siro-stadionban 2020. február 19-én. Fotós: Nur Photo via Getty Images/Giuseppe Maffia)

( L'Equipe)

Rovatok