Index Vakbarát Hírportál

Lefújják a belga labdarúgó-bajnokság idei szezonját

2020. április 2., csütörtök 16:16

A belga első osztályú labdarúgó-bajnokság, a Jupiler Pro League elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy eleget tesz a csapatok kérésének, és lefújják a 2019–20-as szezont, írja a bajnokság közleménye.

Így belga az első európai élvonalbeli bajnokság, amit a koronavírus-járvány miatt befejeztek.

A 16 első osztályú klub közül 11 írta alá azt a nyílt levelet, amiben a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt szezon befejezését kérték. A liga döntését még a Belga Labdarúgó Szövetségnek (KBVB) is jóvá kell még hagynia, de belga sajtóhírek szerint ez már csak formalitás, így jövő héten hivatalosan is befejeződhet a belga futballszezon.

A döntés egy nappal azután született, hogy az európai szövetség azt javasolta a ligák vezetőinek, akkor is próbálják befejezni az idényt, ha ehhez még augusztusban is játszani kell, írja az MTI.

Mindez azt jelenti, hogy a 29. forduló után 15 pontos előnnyel vezető Club Brugge lesz a bajnok,

és a következő szezonban így biztos csoportkörös lesz a Bajnokok Ligájában. Az együttesnek ez lesz a 16. bajnoki címe.

A második a Gent, akik így a BL-selejtezőben indulhatnak majd,  a harmadik pedig a Charleroi, akik az Európa Liga csoportkörében szerepelhetnek a következő idényben. A negyedik, és így EL-selejtezőt érő helyen Bölöni László vezetőedző csapata, a Royal Antwerpen végez. Ugyanakkor a 16 csapat közül egy sem fog kiesni a másodosztályba.

A Belga Kupa és a másodosztály sorsáról egyelőre még nem született döntés. A kupadöntőben a Brugge ellenfele az Antwerpen lenne, és ha ott Bölöni László csapata nyerne, akkor a jelenlegi versenykiírások alapján egyből csoportkörös lenne az Európa Ligában.

Rovatok