Index Vakbarát Hírportál

Koronavírusos a Liverpool eddig utolsó bajnoki címét nyerő edző, Kenny Dalglish

2020. április 10., péntek 21:10

Koronavírussal fertőzött Sir Kenny Dalglish, a Liverpool utolsó bajnoki címét szállító edző, közölte a klub honlapján pénteken. A 69 éves Dalglisht még szerdán (április 8.) szállították kórházba egy fertőzés miatt, amire intravénás antibiotikumot kapott, de ha már kórházban volt, tesztelték koronavírusra is, bár nem mutatott tüneteket. Ekkor derült ki, hogy Dalglish is koronavírusos – ennek ellenére jól van, és azóta sem jelentkezett a járvány egyik tünetese sem nála.

A skót szakember már a kórházba szállítása előtt is önkéntes karanténban volt, és a közlemény szerint mindenkit arra buzdít, hogy tegyen hasonlóképp, és kerülje a másokkal való kontaktust.

Dalglish 1969-77 között a skót Celtic, majd 1977-90 között az angol Liverpool csatára volt, a két klubban összesen 824 mérkőzésen szerepelt és 336 gólt szerzett, emellett 102-szeres skót válogatott, és 30 válogatottbeli gólja van. Mind a válogatottságok, mind a válogatottban lőtt gólok számát nézve rekorder a skótoknál, utóbbit Denis Law-val közösen tartják. Játékosként négyszeres skót és hatszoros angol bajnok.

1985-től játékos-edzőként irányította a Liverpoolt, amellyel 1986-ban, 1988-ban és 1990-ben is bajnok lett, máig ez a Liverpool utolsó bajnoki címe, ám ha nem törlik le a 2019-20-as szezont, akkor alighanem megszakad a bajnoki cím nélküli sor a csapatnál. A dupla szerep mellett már nem sokat játszott, utolsó három idényében összesen 4 mérkőzésen lépett pályára, tehát inkább csak elodázott visszavonulásról volt szó a kispadon végzett munka mellett.

Emellett két FA-kupát, egy ligakupát nyert több szuperkupa mellett a Liverpoollal, majd máshol folytatta a sikerszériát: előbb a Blackburn Rovers kispadján lett angol bajnok (1995), majd 2000-ben nyert skót ligakupát a Celtickel. Sokáig az volt az utolsó edzői állása beugróként, de 2011-12-ben még visszatért egy rövid időre a Liverpoolhoz. 1985-ben a Brit Birodalom Rendjének tagjává választották, 2018-ban pedig lovaggá ütötték.

Rovatok