Index Vakbarát Hírportál

Lótuszvirág formájú, százezres stadiont építenek Kínában

2020. április 22., szerda 12:12

A kínai Evergrande-csoport megkezdte a világ legnagyobb multifunkciós futballstadionjának építését, a kuangcsoui stadionban 100 ezer ülőhelyet fognak kialakítani, írja az MTI.

A Kuangcsou Evergrande Labdarúgó Stadion, melyet külső megjelenésére, formájára utalva Lótuszvirág Stadionként is emlegetnek, 12 milliárd jüanba (554,8 milliárd forint) fog kerülni az ingatlanfejlesztő cég közlése szerint.

Az aréna a kínai élvonalban szereplő, nyolcszoros kínai Szuperliga-győztes Kuangcsou Evergrande csapatának lesz az otthona, és befogadóképességét tekintve a barcelonai Camp Noutól veszi el az első helyet a többfunkciós futballstadionok között.

Ugyanakkor a legtöbb nézőt befogadni képes stadion az elsősorban nem a labdarúgást szolgáló észak-koreai Rungnado Május Elseje Stadion marad, a phenjani arénában 114 ezer ülőhely van.

A kuangcsoui stadiont, melynek munkálatai szűk egy hete kezdődtek el és a tervek szerint 2022 végén fejeződnek be, a Sanghajban dolgozó amerikai építész, Hasan Syed tervezte. A tervek szerint a stadionban üzletek és vendéglátóegységek is helyet kapnak.

Az építtető cég azzal indokolta nagyszabású beruházását, hogy Kínában kevés a multifunkciós futballstadion, és ez az új létesítmény hozzájárulhat az ország labdarúgásának fejlődéséhez.

Az Evergrande-csoport jelezte, hogy további két, egyenként mintegy 80 ezer néző befogadására alkalmas stadion építését is tervezi más kínai városokban. A kínai kirakatcsapatnak számító  Kuangcsou Evergrande jelenleg az 58 500 férőhelyes Tianhe-stadionban játssza a hazai mérkőzéseit, ahol az átlagnézőszámuk 46 ezer körül alakult az előző szezonban, írja az ESPN.

Xia Haijun, Evergrande-csoport elnöke elmondta, hogy az új stadion olyan szimbóluma lesz a kínai labdarúgásnak, mint Sydney-nek az Operaház, vagy Dubajnak a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burj Khalifa.

Rovatok