Index Vakbarát Hírportál

A járvány miatt elmaradt futballmeccsek pótlása nélkül is lezárhatják a bajnokságokat

2020. április 23., csütörtök 18:53 | aznap frissítve

A koronavírus-járvány miatt bizonytalan, hogy mikor lehet befejezni a nemzeti futballbajnokságokat, ennek részleteiről ebben a cikkünkben írtunk. Rengeteg pénz forog kockán, ezért sem mindegy, hogyan és mikor fejezik be az idei szezont. A Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ragaszkodik ahhoz, hogy lehetőleg pályán dőljenek el a helyezések, hiszen azok alapján határozzák meg a nemzetközi kupaszereplést (Bajnokok Ligája, Európa Liga) is.

Eddig egyedül a belga bajnokság ment szembe az UEFA ajánlásával: április elején az elmaradt meccsek pótlása nélkül lezárták a bajnokságot, és győztest hirdettek. Hasonlóra készül a holland és a skót szövetség is.

Az UEFA csütörtökön újra egyeztetett a klubokat tömörítő Európai Klubszövetséggel (ECA) és a 29 ország közel ezer klubcsapatát képviselő Európai Ligák csoportjával a folytatás mikéntjéről, olvasható a szövetség honlapján.

Két forgatókönyvet javasoltak a szezon befejezésére: az egyik szerint a kupasorozatok párhuzamosan futnának a bajnokságokkal, a másik szerint a kupák a bajnokságok befejezése után, augusztusban indulnának újra. Arról nincs információ, pontosan hogyan menne ez. A BL-ből 17, az EL-ből még 23 meccs van hátra (döntőkkel együtt), ezeket is le kell játszani valamikor. 

Az UEFA azt is kilátásba helyezte, hogy ha a tagszövetségek a járvány elhúzódása miatt nem tudnák időben befejezni a bajnokságokat, akkor új lebonyolítási formát is választhatnak annak érdekében, hogy el tudják dönteni, mely csapatok indulhatnak a kupasorozatokban.

Egy másik fontos kérdésben is döntött az európai szövetség végrehajtó bizottsága. 

Bizonyos feltételek mellett engedélyezte a nemzeti szövetségeknek, hogy az elhalasztott meccsek pótlása nélkül zárják le a bajnokságokat.

Két feltétel esetén lehet idő előtt lefújni a bajnokságokat:

Amennyiben a bajnokság lezárása mellett döntenek a nemzeti szövetségek, nekik kell meghatározniuk, hogy a 2020–2021-es szezonban kik indulhatnak az európai kupákban. Ugyanakkor az UEFA megvétózhatja a döntést, ha szerinte nem objektív alapon határoztak a szövetségek. 

A bajnokságok felfüggesztése miatt több klub került nehéz anyagi helyzetbe. Ezért az UEFA már most, az Eb-selejtezők vége előtt elutalta a válogatott játékosokat foglalkoztató kluboknak járó mintegy 70 millió eurós kompenzációs díjat, írja az MTI. Az UEFA eredetileg a pótselejtezők lejátszása után folyósította volna az összeget, ám mivel az eredetileg márciusra kiírt meccseket – köztük a bolgár–magyart is – határozatlan időre elhalasztották, a szövetség előre fizetett.

Szintén döntés született arról, hogy a halasztás ellenére a 2020-as Európa-bajnokság neve nem változik, marad Euro2020.

Egyrészt az első Eb 60 éves évfordulója miatt, másrészt környezetvédelmi szempontok miatt döntöttek így. Az 2021-re tervezett U21-es Eb sorsáról a végrehajtó bizottság következő ülésén, május 27-én döntenek majd. 

Rovatok