Index Vakbarát Hírportál

Bundázás miatt ítéltek börtönbüntetésre spanyol labdarúgókat

2020. április 24., péntek 14:51

Egy spanyol bíróság pénteken kilenc személyt, köztük volt labdarúgókat, klubvezetőket és üzletembereket ítélt börtönbüntetésre, amiért 2014-ben két spanyol bajnoki mérkőzés eredményét manipulálták, írja az AP hírügynökség.

A navarrai törvényszék a 2013/14-es szezon két mérkőzésének ügyét vizsgálta, és megállapították, hogy a Real Betis-Real Valladolid és az Osasuna-Real Betis mérkőzéseken bundázás történt. A vád szerint az Osasuna vezetői lefizették a már kiesett Real Betis két játékosát, Antonio Amayát és Xabier Torrest, hogy befolyásolják a mérkőzések végeredményét.

Az utolsó előtti, 37. fordulóban a Betis 4-3-ra győzte le a Real Valladolidot, majd az utolsó  fordulóban 2-1-re veszítettek az Osasuna ellen. Amaya és Torres szerepe azért is érdekes, mert a ezen a két meccsen egyikük sem játszott, mindketten sérültek voltak. A szezon végén aztán mindhárom csapat kiesett az élvonalból, a Betis 25 ponttal utolsó lett, a Valladolid 36 ponttal a 19. helyen zárt, míg a 39 pontos Osasuna csak egy ponttal maradt le a már bennmaradó Almería mögött.

Az elsőfokú ítélet szerint a két játékos egyaránt egyéves szabadságvesztéssel sújtották. A 36 éves Amayának már egy éve nincs csapata, míg a 33 éves Torres a kuvaiti Al-Arabi játékosa. A legsúlyosabb büntetést az Osasuna korábbi ügyvezetője, Ángel Vizcay kapta, őt nyolc év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek első fokon, valamint két üzletember is bűnösnek találtak még az ügyben.

Vizcay a januári vallomásában arról is beszélt, hogy a Getafénak 400 ezer, az Espanyolnak pedig 250 ezer eurót fizetett a megfelelő eredményért. Az ezt megelőző, 2012/13-as szezonban 150 ezer euróval ösztönözték a Valladolidot, hogy legyőzzék a Deportivo La Coruñát, és ugyanennyi pénzt ajánlottak a Betisnek, ha legyőzik a Celta Vigót.

(Borítókép: Antonio Amaya a Real Madrid elleni bajnoki mérkőzésen 2014. január 18-án a Benito Villamarin-stadionban, Sevillában. Fotó: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Rovatok