Index Vakbarát Hírportál

A halasztás után most végleg törölték a Francia Nagydíjat

2020. április 27., hétfő 10:22

Hétfőn jelentette be a Forma-1 vezetése, hogy törli a Francia Nagydíjat, amit eredetileg június 26. és 28. között rendeztek volna. A versenyt egyszer már elhalasztották a koronavírus-járvány miatt, mostanra eldőlt, hogy később sem lehet megtartani biztonságos körülmények között. Franciaországban 162 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma meghaladja a 22 ezret.

Ez már a harmadik F1-es futamot, amit törölnek a járvány miatt, hat másik versenyt elhalasztottak, bizonytalan, mikor és hol tudják elkezdeni a 2020-as szezont. Az osztrák GP szervezői mindenesetre úgy készülnek, hogy július elején (július 3-5.) náluk rajtol el a 2020-as idény, vélhetően zárt kapuk mögött. Ahhoz, hogy érvényes legyen az idei világbajnokság, legalább 8 verseny kell, az idei versenynaptár 22 futamból állt eredetileg. Lehetséges megoldásként felmerült, hogy egyes helyszíneken dupla versenyeket tartsanak, ezt az ötletet támogatta Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke is. A szezonnyitóvá előlépő Osztrák Nagydíj és az azt követő Brit Nagydíj ilyen lehet. 

Nem sokkal a Francia Nagydíj törlésének bejelentése után a Forma-1 kiadott egy közleményt, amelyben ismertették, hogyan tervezik lebonyolítani a szezont.

 Ezek szerint valóban Ausztriában lenne az első verseny, további európai versenyeket tartanának augusztusban és szeptemberben, utána következnének az eurázsiai, ázsiai és amerikai futamok. A szezon decemberben zárulna az Abu-Dzabi Nagydíjjal, de még előtte pótolnák a márciusról elhalasztott Bahreini Nagydíjat. Úgy számolnak, hogy 15-18 versenyt tudnak megtartani az eredetileg 22 versenyre tervezett idényből. A közlemény szerint úgy készülnek, hogy a versenyeket zárt kapuk mögött tudják csak megtartani. 

Rovatok